Polonia declară război comerţului în zilele de duminică

Polonia declară război comerţului în zilele de duminică

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda a semnat actul normativ care va forţa aproape toate magazinele, cu excepţia celor de proximitate, să îşi închidă porţile în zilele de duminică, o măsură susţinută de puternica biserică catolică, transmit Reuters şi AP.


Decizia ar urma să atragă proteste din partea marilor retaileri occidentali, care sînt principala ţintă a legii. O mare parte din profiturile lor este obţinută în weekend, iar Polonia este o piaţă mare de consum. 


Conform actului normativ, începînd din data de 1 martie 2018, pieţele şi magazinele din Polonia vor putea fi deschise doar în prima şi ultima duminică a lunii, pentru ca pe parcursul anului 2019 să poată fi deschise doar în ultima duminică a lunii. Începînd de la 1 ianuarie 2020, pieţele şi magazinele vor putea opera doar şapte duminici pe an. 


Andrzej Duda a lăudat legea, spunînd că oferă copiilor şansa de a sta cu părinţii lor şi angajaţilor timpul liber atît de necesar. 


Un studiu realizat anul trecut de PricewaterhouseCoopers arată că vînzările ar putea scădea cu aproape un miliard de euro pe an dacă magazinele sînt deschise mai puţine duminici, iar economiştii avertizează că decizia va afecta piaţa forţei de muncă. 


În timp ce în marile economii din Vestul Europei cumpărăturile efectuate duminică sînt destul de limitate, în Est situaţia este diferită, pe măsură ce în ultimele două decenii oamenii au îmbrăţişat mall-urile ca un semn de prosperitate după decenii de comunism.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load