Polonia ar putea ieși din UE?

Polonia ar putea ieși din UE?

Guvernul Poloniei ar putea scoate țara din Uniunea Europeană dacă se va ajunge în situația în care Varșovia dă Uniunii Europene mai mulți bani decît primește.


Acuzația a fost lansată de către președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk. Oficialul crede că partidul conservator ,,Lege și Justiție” nu este interesat de principiile Uniunii, ci doar de fondurile pe care le primește.


..Pentru PiS (Partidul Lege și Justiție – n.r), beneficiile apartanenței la UE au legătură doar cu balanța de plăți”, a spus Tusk într-un interviu acordat publicației săptămînale  Tygodnik Powszechny


,,Pot, cu ușurință, să-mi imaginez o situație în care Polonia devine contribuabil net și apoi guvernul Poloniei va simți că a venit momentul să-i întrebe pe polonezi dacă vor ca țara să mai fie în UE”, a continuat președintele Consiliului European.


Donald Tusk este unul dintre cei mai aprigi critici ai guvernului polonez și un adversar politic pentru partidul conservator condus de la Jarosław Kaczyński. Tusk a fost premier al Poloniei în perioada 2007 – 2014.


,,Nu am nicio îndoială cu unul dintre obiectivele PiS este acela de a <> politica poloneză de povara aparatenenței la UE”, a mai declarat liderul UE.


,,În Bruxelles există o speranță enormă – nu spun încredere, pentru că aceasta este moartă – că Polonia va rămîne în Uniune”, dar că subiecte precum atacul la Justiție sau pădurea Białowieża ,,au ca scop comun crearea unui conflict cu Uniunea Europeană, pentru că aceasta limitează omnipotența partidului de guvernare”.


Donald Tusk a reluat o idee pe care o mai exprimase în noiembrie și care a enervat guvernul de la Varșovia, potrivit căreia guvernul PiS face jocul Moscovei.


,,Aproape tot ce propune partidul de guvernămînt din Polonia în materie de politici cheie se potrivește cu interesele și așteptările formate public de către Moscova”, a spus Tusk, enumerînd relația cu UE, atitudinea față de democrația liberară, justiție și minorități sexuale. ,,Pot numi multe cazuri în care PiS și Moscova au viziuni și scopuri similare, precum gemenii”, a subliniat el.


Pentru prima oară în istoria Uniunii Europene, Articolul 7 din Tratatul de la Lisabona, așa-numita ”opțiune nucleară”, a fost declanșat împotriva unei țări membre. Comisia Europeană a început astfel, pe 20 decembrie, procedura de sancționare a Poloniei din cauza schimbărilor făcute în justiție de către partidul de guvernămînt.

 

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load