COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Podelele spitalelor şi încălţămintea personalului medical, „testate pozitiv” pentru Covid-19

Podelele spitalelor şi încălţămintea personalului medical, „testate pozitiv” pentru Covid-19

Noul coronavirus supravieţuieşte pe podelele spitalelor în care sînt trataţi pacienţi infectaţi şi pe încălţămintea personalului medical care are grijă de aceştia, conform unor date publicate luni de Centrele pentru Controlul Bolilor (CDC) din Statele Unite, scrie Agerpres.

Raportul, care se bazează pe date de la Spitalul Huoshenshan din Wuhan, China, unde a început pandemia Covid-19, a concluzionat că 94% din eşantioanele prelevate de pe podelele din unitatea de terapie intensivă şi 100% dintre probele recoltate din una dintre secţiile utilizate pentru tratarea pacienţilor cu simptome grave au fost testate pozitiv pentru coronavirus în perioada de răspîndire a epidemiei în acest oraş.

De asemenea, cercetătorii au descoperit că jumătate dintre eşantioanele de pe tălpile încălţămintei personalului medical de la terapie intensivă au fost testate pozitiv pentru coronavirus, sugerînd că „tălpile pantofilor personalului sanitar ar putea acţiona ca purtătoare”. Acesta poate fi un motiv pentru care eşantioanele prelevate de pe podelele farmaciei spitalului au fost testate pozitiv, chiar dacă pacienţii cu Covid-19 nu aveau acces în acea zonă, au menţionat specialiştii. „Pe măsură ce personalul medical se deplasează în secţie, virusul poate ajunge peste tot, fapt relevat de rata de pozitivitate de 100% de pe podeaua farmaciei, unde nu fuseseră pacienţi”, au scris autorii raportului.


Autorii consideră că picăturile respiratorii care au căzut pe podea au fost purtate atît de gravitaţie, cît şi de curenţii de aer, ceea ce a condus la răspîndirea virusului.

De asemenea, ei au notat că virusul persistă pe „obiecte atinse frecvent de personalul medical sau de pacienţi”. Pe şase din opt mouse-uri de calculator, pe trei din cele cinci coşuri de gunoi de la terapie intensivă, dar şi pe şase dintre cele paisprezece cadre metalice de pat şi pe un mîner au fost identificate urme ale virusului. Rezultate pozitive sporadice au fost obţinute în urma analizării manşetelor şi mănuşilor personalului sanitar. „Aceste rezultate sugerează că personalul medical ar trebui să îşi igienizeze mîinile imediat după contactul cu un pacient”, au notat autorii.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load