Pizza congelată și dulciurile ți-ar putea aduce nu doar calorii

Pizza congelată și dulciurile ți-ar putea aduce nu doar calorii

Mîncarea ultraprocesată, pe care o servești în nenumărate forme în prezent, ți-ar putea aduce mai mult decît niște calorii în plus.


Cercetătorii francezi de la Universite Sorbonne Paris Cite sugerează că există o legătură între mîncarea ultraprocesată și apariția cancerului. Studiul a fost efectuat pe 105.000 de oameni și arată că, pe măsură ce aceștia consumă mai multe alimente de acest fel, și riscul de cancer crește pe măsură.


Mîncarea ultraprocesată reprezintă produse de patiserie produse în masă, mici gustări dulci sau sărate, cum ar fi cipsurile, batoanele de ciocolată, sucurile cu îndulcitori, nuggets congelate, supele instant, mîncarea congelată și semi-preparată, dar și mîncărurile care sînt preponderent alcătuite din zaharuri, grăsimi sau uleiuri.


Persoanele studiate au fost preponderent femei de vîrsta a doua și au fost analizate de-a lungul a unei perioade de cinci ani. Rezultatele publicate în British Medical Journal arată că, dacă proporția de mîncare ultraprocesată din dietă crește cu 10%, numărul de cancere detectate crește cu 12%.


În medie, 18% din dieta celor analizați era reprezentată de mîncare ultraprocesată. De asemenea, 79 de cancere erau detectate per 10.000 de oameni, în fiecare an. Dacă proporția de mîncare ultraprocesată crește cu 10%, apar 9 cancere în plus.


Studiul trebuie tratat cu o doză de scepticism, deoarece există și alți factori care pot juca un rol în apariția cancerului atunci cînd vorbim despre diete cu mîncare ultraprocesată. Spre exemplu, cei mai predispuși la a mînca astfel de mîncăruri sînt de obicei fumători, sînt mai sedentari și consumă per total, mai multe calorii. În plus, în cazul femeilor, sînt mai predispuse la a folosi contraceptive orale.


Există critici și cu privire la definirea mîncărurilor ultraprocesate, care ar reprezenta, de fapt, o categorie mult prea vagă.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load