Pisicile, paznici fideli ai tablourilor din Ermitaj

Pisicile, paznici fideli ai tablourilor din Ermitaj

Colecțiile celebrului Muzeu Ermitaj din Sankt Petersburg sînt păzite, în afară de sistemele de alarmă și protecție performante, și de o colonie de pisici.


De ce sînt considerate cei mai de nădejde apărători? Răspunsul ni-l dă echipa TVR din Rusia, care a reușit să ajungă în galeriile și catacombele Ermitajului.


Motanii își fac siesta de după amiază, se simt în largul lor, dar își îndeplinesc şi adevărata menire: țin departe rozătoarele care ar putea distruge tablolurile.


Istoria pisicilor din Ermitaj datează de la începutului secolului XVIII. Ţarina Elisabeta Petrovna a emis chiar un decret prin care cerea ca cei mai pricepuți motani în prinderea șoarecilor să fie aduși la curte. Mai tîrziu, Ecaterina a II-a le-a conferit pisicilor din muzeu statutul de paznici.


În prezent, Ermitajul se mîndrește cu 70 de feline, gata să alunge orice șoricel care ar apărea prin preajma. Muftochka este veterana coloniei, are peste 20 de ani și este răsfățata îngrijitoarelor.


Ermitajul are cele mai performate sisteme de alarmă, iar prin deratizări periodice apariția rozătoarelor este practic exclusă. Pisicile rămîn, totuși, cartea de vizită a muzeului și se bucură în continuare de atenția și dragostea turiștilor.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load