COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pînă cînd ar putea dura pandemia de COVID-19

Pînă cînd ar putea dura pandemia de COVID-19

Potrivit unui raport american, pandemia de coronavirus ar putea dura încă doi ani, pînă în 2022.

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare și Politici pentru Boli Infecțioase din Statele Unite sînt de părere că virusul nu va putea fi oprit pînă cînd 60% - 70% din populația planetei nu va deveni imună, lucru ce s-ar putea realiza între 18 și 24 de luni, relatează Business Insider.

Astfel, trei scenarii posibile au fost realizate, referitoare la evoluția pandemiei care a infectat aproape 3,5 milioane de oameni pînă în prezent.


Din păcate, unul dintre scenarii prevede un al doilea val de infecție, de o amploare mai mare, ce va apărea în această toamnă și iarnă. Experții sugerează că acesta ar fi cel mai plauzibil scenariu, iar țările trebuie să se pregătească pentru el.

Pandemia noului coronavirus are multe similiarități cu o pandemie de gripă, precum cea a gripei spaniole din 1918 (care a ucis 500 de milioane de oameni în întreaga lume). Mai exact, virusul se răspîndește la fel în ambele cazuri, prin stropii eliberați cînd tușim sau strănutăm și poate fi răspîndit și de către persoane infectate asimptomatice.

Cu toate acestea, virusul COVID-19 se răspîndește mult mai ușor decît o face gripa, iar o persoană infectată cu COVID-19 transmite virusul mai departe, în medie, la 2 - 2,5 persoane noi, pe cînd în cazul gripei sezoniere valoarea este în jur de 1,3.

SCENARIUL 1: Lunile următoare vor aduce o serie repetitivă de valuri mai mici ale infecțiilor

În această variantă posibilă, primul val de infecții va fi urmat de o altă serie de valuri repetitive, mai mici, ce vor avea loc pe parcursul verii. Aceste valuri vor persista pe parcursul a 1-2 ani, diminuîndu-se treptat pînă în 2021.

Totodată, noile valuri ar putea depinde de măsurile luate în anumite zone geografice pentru combaterea virusului, incluzînd cele de distanțare socială sau închideri ale afacerilor non-esențiale.

SCENARIUL 2: Un al doilea val de infecții, mult mai mare, în această toamnă și iarnă

În cel mai sumbru scenariu este, din păcate, și cel mai probabil, potrivit cercetătorilor - primul val de infecții va fi urmat de un al doilea, mai mare, în toamna sau iarna lui 2020 și apoi unul mai mic în 2021 (la fel s-a întîmplat în cazul pandemiei de gripă spaniolă din 2018 și 2019 și a gripei H1N1 din 2009). Astfel, țările vor fi nevoite să reinstituie măsurile de izolare și de carantină.

SCENARIUL 3: O stingere lentă a transmisiei coronavirusului

Acest scenariu sugerează că primul val de infecții va fi și singurul val. În lunile următoare transmisia noilor cazuri de COVID-19 se va stinge lent, treptat.

Această posibilitate ar putea însemna ca statele să nu fie nevoite să impună din nou carantina, dar cazurile și decesele cauzate de coronavirus vor avea loc în continuare.

Fiecare din aceste scenarii ar putea fi influențate de obținerea unui vaccin eficient, pe care realizatorii studiului îl plasează abia în 2021.

O altă serie de scenarii posibile, prezentată de publicația The Independent, prezintă așa numitul „efect fluture al globalizării” (pe măsură ce întreaga lume ar deveni din ce în ce mai conectată și mai interdependentă, totul ar putea conduce la înmulțirea riscurilor sistemice), luîndu-se drept exemplu în acest caz criza financiară din 2008, unde colapsul economic a reflectat o neglijență periculoasă din partea autorităților publice în gestionarea complexităților sistemului financiar global.

De asemenea, se mai consideră că pandemia va afecta în mod special comunitățile mai sărace și vulnerabile, fiind necesar un plan global de combatere a acestor efecte.

Un număr de 3.484.631 de oameni din întreaga lume au fost confirmați cu coronavirus de la izbucnirea pandemiei. 244.791 dintre aceștia au murit, iar alți aproape 51.000 sînt în stare gravă. Pe de altă parte, peste 1,1 milioane de oameni infectați s-au vindecat deja.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load