Peste 100 de incendii în zona arctică. Focurile, văzute din cosmos

Peste 100 de incendii în zona arctică. Focurile, văzute din cosmos

Zona arctică trece prin cel mai dificil sezon de incendii din istorie, cu flăcări uriaşe în Groenlanda, Siberia şi Alaska ce produc fum vizibil din spaţiu.


Regiunea a înregistrat cea mai călduroasă lună iunie din istorie. De la începutul acelei luni, peste 100 de incendii de vegetaţie au ars Cercul Arctic. În Rusia, au izbucnit astfel de incendii în 11 dintre 49 de regiuni, scrie The Guardian.


Organizaţia Mondială Meteorologică (WMO), serviciul de monitorizare climatică a Naţiunilor Unite, a spus că acestea sînt „fără precedent”.


Cele mai mari flăcări, cauzate - după cum cred specialiştii - de fulgere au fost în Irkutsk, Krasnoyarsk şi Buryatia. Vîntul duce fumul departe, astfel că în Novosibirsk, cel mai mare oraş din Siberia, a fost afectată calitatea aerului. În Siberia, temperatura medie în luna iunie a fost cu 10 grade Celsius mai mare decît media lunii iunie calculată în intervalul 1981 - 2000.


În Groenlanda, incendiul din Sisimiut, detectat pe 10 iulie, a izbucnit în timpul unei perioade neobişnuit de calde şi secetoase, cînd suprafaţa îngheţată a început să se topească mai devreme cu o lună decît în mod normal.


În Alaska, 400 de incendii au fost raportate.


Mark Parrington, cercetător la Climate Change Service şi Atmosphere Monitoring Service pentru programul european Copernicus Earth Observation, a descris extinderea fumului drept „impresionantă”.


Thomas Smith, geograf la London School of Economics, a declarat pentru USA Today că incendii de astfel de dimensiuni nu au fost văzute în înregistrările satelit din ultimii 16 ani. 


Astfel de incendii pot dura zile sau luni şi produce cantităţi semnificative de gaze cu efect de seră. „Acestea sînt unele dintre cele mai mari incendii de pe planetă, unele dintre ele afectînd o suprafaţă mai mare de 100.000 de hectare”, a spus Smith.


Incendiile din luna iunie 2019 din zona arctică au produs mai mult dioxid de carbon decît toate incendiile din zonă produse în aceeaşi lună din 2010 şi 2018 împreună, a mai explicat el. 


Doar în luna iunie a acestui an, WMO a transmis că incendiile din regiunea arctică au emis 50 de megatone de CO2, egal cu emisiile produse de Suedia într-un an.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load