Pesta porcină distruge fermele de porci din China

Pesta porcină distruge fermele de porci din China

Febra porcină africană distruge fermele de porci din China, iar impactul ar putea fi mai grav decît acceptă guvernul de la Beijing, scrie CNBC.

Criza ar putea duce la o penurie semnificativă de carne într-o ţară cu o piaţă în creştere şi forţa astfel scumpiri, spun experţii.

De asemenea, situaţia creşte temerile printre producătorii din alte ţări că epidemia se va răspîndi. Contractele futures pentru iunie pentru carne de porc de pe Chicago Mercantile Exchange au crescut cu 50% în ultima lună în condiţiile în care speculatorii pariază pe faptul că datorită bolii şi a unui progres aparent în discuţiile comerciale dintre Washington şi Beijing va creşte cererea de porci americani, scrie zf.ro

China consumă 28% din carnea produsă în întreaga lume, inclusiv 49% din cea de porc. Prin urmare cererea chineză este un factor hotărîtor pentru piaţa globală. Marţi, ministerul agriculturii din China a spus că gripa porcină este acum ìsub control efectivî şi că avansul numărului de cazuri încetineşte.

Criticii spun că Beijingul subevaluează severitatea impactului bolii ucigaşe asupra ofertei de carne de porc pentru a salva aparenţele sau poate pentru a menţine o poziţie solidă în timpul negocierilor pentru rezolvarea conflictului comercial chino-american.

 

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load