COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pentagonul a încheiat colaborarea de 59 de ani cu un grup ultrasecret

Pentagonul a încheiat colaborarea de 59 de ani cu un grup ultrasecret

Recent, Departamentul Apărării al SUA a încheiat colaborarea cu grupul ultrasecret JASON şi Departamentul de Energie, care este responsabil şi de armele nucleare americane.

Departamentul Apărării a decis să pună punct contractului cu un grup misterios de oameni de ştiinţă care a lucrat cu acest organism al SUA încă de la începutul Războiului Rece. Finanţarea sa fiind brusc întreruptă, grupul se străduieşte acum să găsească un nou sponsor guvernamental, menţionează sursa citată.. Cunoscut doar ca JASON sau The Jasons, grupul a avut acces şi a lucrat la dosare ultrasecrete încă din anii 1960.

„În timpul zilei, sînt oameni de ştiinţă obişnuiţi, care lucrează la colegii şi universităţi şi în industria privată. Însă în fiecare vară ei se adună să rezolve probleme grele pentru armată, agenţiile de informaţii şi alte părţi ale guvernului“, scrie NPR. Grupul are între 30 şi 60 de membri, însă numărul exact rămîne un mister şi summiturile lor costă Departamentul de Apărare cîteva milioane de dolari în fiecare an, potrivit sursei citate.


De-a lungul anilor, JASON a inventat tehnologii de comunicare cu submarine scufundate, folosind unde radio lungi, o tehnică pentru depăşirea distorsiunii atmosferice pentru scopuri astronomice şi un sistem de senzori electronici care a fost folosit în timpul Războiului din Vietnam , pentru a furniza informaţii legate de mişcările vietnamezilor, potrivit NPR. În 1979, grupul a întocmit şi un raport care descria efectele încălzirii globale care aveau la origine nivelurile crescute de dioxid de carbon şi posibile soluţii pentru a le atenua.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load