Pentagonul a acuzat Rusia că nu dorește să înceapă un dialog

Pentagonul a acuzat Rusia că nu dorește să înceapă un dialog

Statele Unite sînt pregătite pentru un dialog cu privire la controlul armelor, dar cred că Rusia și China nu sînt interesate de acest lucru, a declarat secretarul ministrului Apărării pentru programele de arme nucleare, chimice și biologice, Guy Roberts, vorbind la Summitul de Securitate nucleară de la Washington.


"Cred că ar trebui să fim pregătiți pentru dialogul cu Rusia cu privire la controlul armamentelor. Desigur, ar fi mai util să desfășurăm negocieri multilaterale", a declarat Roberts, răspunzînd la întrebarea RIA Novosti.


Potrivit acestuia, cu cîțiva ani în urmă a participat la negocierile cu Rusia privind controlul asupra armelor și chiar atunci Moscova a propus ca Tratatul privind rachetele nucleare cu rază mica şi intermediară de acţiune (DDSMD) să fie multilateral. Roberts a subliniat că doar Rusia și Statele Unite aveau angajamente față de acest tratat, în timp ce China, India, Pakistan și alte țări - nu aveau. "Ei (Federația Rusă - ed.) au propuns să avem un acord multilateral... Nu am văzut vreun entuziasm din partea Chinei, Indiei sau Pakistanului de a participa la un astfel de dialog", a adăugat asistentul liderului de la Pentagonului.


Roberts a subliniat că nu există nicio îndoială că "actuala administrație (a SUA - ed.) este cointeresată de desfășurarea dialogului privind controlul asupra armelor".


"Această administrație dorește și este capabilă să înceapă un dialog și să vadă cum putem reduce numărul armamentelor ..., dar tangoul necesită doi parteneri. La drept vorbind, acum, dacă vorbim despre Rusia, nu vedem prea mult entuziasm în acest gen de dialog. Nici din partea Chinei eu nu văd mult entuziasm", a spus reprezentantul Pentagonului.


Președintele American, Donald Trump, a anunțat mai devreme că Washingtonul pe 2 februarie va începe procedura de ieșirea din Tratatul cu Rusia privind rachetele nucleare cu rază mica şi intermediară de acţiune. Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat la 2 februarie că Federația Rusă va răspunde clar Statelor Unite și, de asemenea, își suspendă participarea la tratat. Șeful statului a menționat că Rusia nu ar trebui și nu va fi trasă în cursa, costisitoare pentru Moscova, de înarmare. În același timp, Putin a adăugat că toate propunerile Federației Ruse privind dezarmarea "rămîn pe masă și ușile sînt deschise", dar a cerut ca de acum înainte să nu fie inițiate negocieri pe această temă.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load