COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Pe timpuri de pandemie, un oraș din Italia are acum propria monedă

Pe timpuri de pandemie, un oraș din Italia are acum propria monedă

În vremuri de pandemie se caută soluții pentru a face față crizei economice. O localitate din Italia, de exemplu, are, mai nou, propria monedă.

Autoritățile au venit cu ideea de a tipări bancnote tipizate pentru a ajuta oamenii și companiile locale care trec printr-o perioadă dificilă din cauza măsurilor impuse de oficiali, transmite protv.ro.

Deși în Italia nu mai vorbim despre o curbă ascendentă a noilor cazuri, Organizația Mondială a Sănătății avertizează că ar putea urma un al doilea val de îmbolnăviri.


”-Bună ziua! Pot să plătesc și cu ducați?
-Bineînțeles!”.

Astfel de scene sînt tot mai des întîlnite în localitatea Castellino del Biferno, aflată în sudul Italiei. Banii, botezați ”ducați”, sînt tipăriți și tăiați cu precizie în singura tipografie din comună.

Banii sînt laminați, pentru a putea fi dezinfectați

Antonio Iannacone, patron Linea Molise Pubblicità: ”Începem cu o hîrtie filigranată, pe ea imprimăm bancnotele, conform designului pe care l-am convenit cu administrația. Apoi laminăm această foaie pentru a putea fi dezinfectată pe viitor, după care, odată ce este laminată, tăiem bancnotele în dimensiunile finale”.

”Banii” sînt, de fapt, vouchere destinate familiilor nevoiașe. Ideea transformării acestora în bancnote îi aparține primarului.

Edilul își dorea ca localitatea să aibă o monedă proprie încă de acum 12 ani. Iar pandemia a fost o bună ocazie pentru a-și pune planul în practică.

Enrico Fratangelo, primarul localității Castellino del Biferno: ”Cinci ducați valorează cinci euro, 20 ducați valorează 20 de euro și așa evităm orice fel de confuzie, în special pentru persoanele în vîrstă. Sunt plastificate astfel încît să poată fi dezinfectate după utilizare, ceea ce e necesar în aceste vremuri de COVID-19 și totodată au imprimate imaginile sfinților care sînt simbolul localității noastre”.

Bancnotele mai au imprimate imagini cu biserica satului, cu piscina publică, precum și cu statuia Madonei. După ce valoarea le este atestată de autoritățile locale, acestea sînt împărțite rezidenților, în funcție de nevoile lor economice.

Mario D’Angelo, locuitor din Castellino del Biferno: ”Cred că e o inițiativă bună. Ne ajută pe noi, locuitorii acestui oraș mic, iar noi la rîndul nostru putem ajuta un pic aceste magazine cu ducați pe care primarul ni i-a pus la dispoziție. Întregul proces poate fi urmărit pas cu pas. Acești ducați sînt apoi returnați la Primărie și de acolo sînt plătite dările. Noi ne putem face cumpărăturile pentru necesitățile de bază, așa că pentru mine e un lucru minunat”.

Primăria înapoiază magazinelor contravaloarea ducaților

”- Plătiți 5 ducați?
- Da.
- Cost? 3,70 de euro, așa că o să vă fac o reducere data viitoare.
- În regulă!”.

La fiecare două săptămîni, proprietarii magazinelor returnează ducații primăriei și obțin suma corespunzătoare în euro.

Procesul este unul legal pentru că respectă un regulament municipal aprobat în 2018.

Dar are ecouri și din trecut. În 1831, regele Ferdinand al II-lea al celor două Sicilii a emis un decret care îi permitea Regatului Neapole să-și tipărească propriii bani.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load