TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Patriarhul Kirill speră în renașterea Catedralei Notre Dame

Patriarhul Kirill speră în renașterea Catedralei Notre Dame

Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii, Kirill speră că eforturile statului, bisericii și societății vor permite renașterea Catedralei Sfintei Născătoare de Dumnezeu de la Paris (Notre Dame de Paris), afectată de incendiu.

„Înalţ rugăciuni către Domnul pentru ca El să ajute în depăşirea consecințelor incendiului și în restaurarea cît mai curîndă a Catedralei în toată splendoare ei de odinioară. Sper că eforturile comune ale Bisericii, statului și tuturor oamenilor interesați vor fi încununate cu succes", se spune în mesajul Patriarhului Moscovei și al Întregii Rusii, Kirill, pe numele Arhiepiscopului de Paris Michel Aupeti. Textul apelului este publicat pe site-ul web al Patriarhiei Moscovei.


Întîistătătorul Bisericii Ortodoxe Ruse a remarcat că „a fost profund întristat de vestea despre incendiul devastator, care a provocat daune mari marelui locaş sfînt al Bisericii Romano-Catolice din Franța”.

„Adresez cuvinte de compătimire dumneavoastră, enoriaşilor dumneavoastră și tuturor celor care prețuiesc această capodoperă a arhitecturii creștine, care ocupă un loc special printre monumentele arhitecturii din patrimoniul cultural mondial", a menţionat Patriarhul.
Restaurarea catedralei

Aproximativ 10-12 ani ar putea fi necesari pentru a restabili Catedrala Notre Dame. Această opinie a fost exprimată, marți, pentru TASS, de către președintele consiliului de experți pentru artă bisericească, arhitectură și restaurare a Bisericii Ortodoxe Ruse (BOR), protoiereul Leonid Kalinin.

„Din cîte cunosc din primele știri de la locul tragediei, cel mai mult au avut de suferit acoperișul, turnul, legate de reconstrucția și restabilirea totală întreprinse în secolul al XIX-lea... <...> Ceea ce vedem sînt aceste părți superioare... există desenele lor tehnice, care vor facilita mult lucrul, însă clădirea în sine a fost, bineînțeles, grav afectată și necesită anumite studii – instrumentale, profesionale - pentru a determina cît de trainice sînt actualele structuri, care este capacitatea lor portantă, capacitatea de a rezista la distrugere etc. Este o lucrare serioasă de cercetare, prin urmare, cred, va fi nevoie de 10-12 ani pentru ca această Catedrală să fie complet restaurată”, a declarat Kalinin.

Kalinin deţine postul de președinte al Consiliului din 16 aprilie, 2016. Potrivit paginii oficiale a Patriarhiei Moscovei, în 1995 el a început să lucreze în calitate de consultant pentru un grup de arhitecți pentru elaborarea proiectului Catedralei lui Hristos Mîntuitorul, aflată în construcţie, la Moscova, iar în anul 1998 a devenit șeful Grupului de coordonare a specialiștilor pentru reconstrucția acestuia.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load