Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Păsările marine, în pericol din cauza baloanelor

7 mar. 2019,, 03:31   Externe
3120 0

Un studiu științific australian a ajuns la concluzia că baloanele sînt obiectele din plastic cu cel mai mare grad de pericol pentru păsările marine.

Riscul de deces în urma ingerării acestora fiind de 32 de ori mai mare decat în cazul fragmentelor din plastic dur, informeaza vineri DPA.

Cercetatorii au analizat cauzele decesului a 1.733 de pasari marine din 51 de specii și au ajuns la concluzia că una din trei pasari a înghițit deșeuri marine.

O pasăre marină prezintă un risc de mortalitate de 20% în cazul în care înghite un singur fragment din plastic, de 50% - în cazul a noua fragmente ingerate și de 100%, în cazul a 93 de fragmente, se precizeaza în studiul publicat vineri în revista Scientific Reports.

Deși cele mai multe fragmente ingerate sînt din plastic dur, acestea au un risc mai mic de a cauza moartea pasarilor în comparație cu obiectele din plastic moale cum ar fi baloanele.


“Baloanele sau fragmente din baloane sînt deseurile din plastic cu probabilitatea cea mai mare de a provoca decesul și au dus la moartea a una din cinci păsări marine care au înghițit astfel de resturi”, a precizat autorul principal al studiului, Lauren Roman.

Studiul colaborativ a fost condus de cercetatori de la Institutul de Studii Marine și Antarctice de la Universitatea din Tasmania si de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), cea mai prestigioasă instituție științifică australiană.

“Ingestia de deseuri marine este un pericol recunoscut la nivel global. Dar relația dintre cantitatea și tipul de deșeuri pe care o pasăre de mare le înghite și riscul de mortalitate este înțeles într-o mai mică masură”, a spus Roman.

“In cazul păsărilor pe care le-am studiat, cauza principală de deces a fost blocarea tractului gastrointestinal, urmată de infecții sau alte complicații ca urmare a obstrucției gatrointestinale”.

“Deși păsările au înghitit fragmente din plastic moale doar în proportie de 5%, acestea sînt raspunzătoare pentru peste 40% din numarul deceselor”, a adăugat Ramon într-o declarație.

Oamenii de știință spun că peste șase milioane de tone de deșeuri sînt aruncate în oceane în fiecare an, iar 80% dintre acestea sînt deșeuri din plastic.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?