COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Partenerii europeni Nord Stream-2 vin cu îndemnul de a se răspunde la amenințările din partea SUA

Partenerii europeni Nord Stream-2 vin cu îndemnul de a se răspunde la amenințările din partea SUA

Șeful corporației petroliere austriece OMV, Rainer Seele, a anunțat necesitatea unui răspuns politic la amenințările din partea SUA privind introducerea sancțiunilor împotriva companiilor care participă la construcția gazoductului Nord Stream-2, scrie publicația Frankfurter Allgemeine Zeitung.

După cum a menționat Seele, este vorba despre măsura în care Europa își va apăra suveranitatea și independența, în special în partea care vizează problemele de alimentare cu energie.

„În calitate de companie europeană, ne așteptăm ca la nivel politic să fie luate măsuri menite să împiedice Europa să-și piardă atractivitatea ca loc de investiții”, a declarat șeful corporației, transmite ria.ru.


Senatul american a aprobat săptămîna trecută varianta sa a bugetului de apărare pentru anul fiscal 2021, care conține sancțiuni suplimentare în ceea ce privește Nord Stream — 2. Concomitent, potrivit presei germane, Washingtonul a sporit presiunea asupra companiilor europene implicate în construcția gazoductului. Potrivit publicației Welt, Statele Unite au susținut negocieri video cu companii contractante Nord Stream-2 pentru a indica consecințele participării lor ulterioare la proiect.

În același timp, autoritățile germane declară în mod regulat că resping sancțiunile extrateritoriale privind Nord Stream-2.

Proiectul Nord Stream-2 presupune construirea unei conducte de gaze cu o capacitate de 55 miliarde de metri cubi pe an de pe coasta Rusiei prin Marea Baltică pînă în Germania. Acesta este implementat de Nord Stream 2 AG, avînd singurul acționar - Gazprom. Partenerii europeni - Royal Dutch Shell, OMV, Engie, Uniper și Wintershall – vor finanța proiectul în proporție de 50%, adică fiecare dintre ei va investi pînă la 950 milioane de euro.
Împotriva proiectului se pronunță în mod activ SUA, promovînd în UE gazul natural lichefiat american, precum și Ucraina care se teme să nu-și piardă veniturile din tranzitul de combustibil rusesc. În decembrie SUA au introdus sancțiuni împotriva Nord Stream-2, cerînd companiilor să oprească imediat pozarea conductei de gaz. Compania elvețiană Allseas și-a suspendat aproape imediat participarea la aceste lucrări.

Rusia a subliniat în repetate rînduri că proiectul este comercial și profitabil pentru Europa.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load