Paris: A ars coroana de spini a lui Iisus Hristos. Momentul prăbuşirii turnului (VIDEO)

Paris: A ars coroana de spini a lui Iisus Hristos. Momentul prăbuşirii turnului (VIDEO)

Turnul Catedralei Notre-Dame, mistuit de flăcări în incendiul din 15 aprilie 2019, era botezat ”Săgeata” și fusese ridicat în secolul al XIII-lea. Eugene Viollet-le-Duc îl reconstruise, în epoca modernă.


Cîntărea 750 de tone și era înconjurat de statuile celor 12 apostoli. De asemenea, erau și patru animale, simbolizînd Evangheliștii. Se spune că la bază avea o mică bucățică din coroana de spini a lui Iisus Hristos!!! 


Botezat ”Săgeata”, turnul Catedralei Notre-Dame din Paris, prăbușit în incendiul din 15 aprilie 2019, fusese ridicat în secolul al XIII-lea, cel mai probabil între 1220 și 1230. A rămas în bătaia vîntului și a ploii vreme de jumătate de mileniu, pînă în 1786, cînd a fost înlocuit. În secolul al XIX-lea, cînd a avut loc o puternică consolidare a clădirii, arhitectul Eugene Viollet-le-Duc a fost însărcinat să-l refacă. Practic, avea să-l reconstruiască de la zero. 


Noul turn era făcut din lemn de stejar, acoperit cu plumb. Totul cîntărea 750 de tone. Era înconjurat de statuile celor 12 apostoli, în patru grupuri de cîte trei. Fiecare dintre aceste grupuri era precedat de către un animal, simbolizînd cei patru Evangheliști: un tăuraș pentru Sfîntul Luca, un leu pentru Sfîntul Marcu, un vultur pentru Sfîntul Ion și un înger pentru Sfîntul Marcu.


La baza turnului se aflau mai multe relicve, cea mai importantă dintre ele fiind un fragment din coroana de spini ce i-a fost pusă pe cap, în batjocură, Mîntuitorului Iisus Hristos înainte de a fi răstignit. De asemenea, se găseau moaștele lui Denis și ale Sfintei Geneveva (Genoveva), patronii spirituali ai Parisului. În 1935,Arhiepiscopul Verdier postase relicvele acolo, pentru ca întrega Catedrală să fie ferită de fulgere.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load