Paradă militară la Washington se va desfăşura fără tancuri

Paradă militară la Washington se va desfăşura fără tancuri

Departamentul Apărării SUA a anunţat vineri că va organiza o paradă militară la Washington pe 11 noiembrie, cu ocazia Zilei Veteranilor, informează AFP. 


Pentagonul răspunde astfel dorinţei preşedintelui Donald Trump exprimate după ce a asistat la defilarea forţelor armate franceze pe 14 iulie anul trecut, la Paris, cînd a fost oaspetele omologului său Emmanuel Macron de ziua naţională a Franţei, relatează agerpres.


Parada "se va concentra asupra contribuţiei veteranilor noştri de-a lungul istoriei armatei americane, începînd cu războiul de independenţă şi cel din 1812, pînă în zilele noastre, punînd accentul pe preţul libertăţii", arată un memorandum privind "instrucţiuni preliminare în vederea pregătirii şi realizării unei parade militare", citat de AFP.


Acelaşi document transmis presei precizează, potrivit Reuters, că la defilare nu vor participa tancuri, pentru a menaja infrastructura de pe traseul dintre Casa Albă şi Capitoliul din Washington. În schimb, manifestarea va include "o componentă aeriană masivă la finalul paradei".


După ce Trump a cerut Pentagonului, luna trecută, să analizeze posibilitatea organizării paradei, Casa Albă a apreciat că evenimentul va costa circa 30 de milioane de dolari. Consiliul Districtului Columbia a respins ideea defilării pe Pennsylvania Avenue, unde se află şi hotelul Trump International. "Mulţumim, dar nu, mulţumim!", a scris într-un mesaj în reţeaua Twitter autoritatea unităţii administrativ-teritoriale unde se află capitala SUA.


Reuters menţionează că paradele militare, organizate în multe ţări pentru etalarea forţelor armate cu ocazia zilelor naţionale sau a aniversărilor unor victorii, sînt relativ rare în Statele Unite. În 1991, tancuri şi mii de infanterişti au defilat prin Washington pentru a sărbători victoria în primul război din Golf împotriva forţelor irakiene ale lui Saddam Hussein, care invadaseră Kuweitul.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load