”Pacientul din Londra” devine a doua persoană care a scăpat de HIV

”Pacientul din Londra” devine a doua persoană care a scăpat de HIV

Un bărbat din Marea Britanie a devenit al doilea om din lume care a reușit să se trateze de virusul HIV prin transplant de măduvă osoasă de la un donator rezistent la virus, informează The Guardian.


La aproape trei ani de la transplantul de măduvă osoasă și la mai bine de 18 luni de la terminarea tratamentului antiretroviral, testele arată că acesta nu are nici urmă de virus HIV în corpul său. 


,,Nu există niciun virus pe care să îl putem măsura. Nu putem găsi nimic”, a spus Ravindra Gupta, profesor și biolog specializat în cazuri de infectare cu HIV. Acesta a condus echipa de doctori care a intervenit pentru tratarea pacientului în cauză. Gupta a descris pacientul ca fiind ,,funcțional vindecat” și aflat ,,în remisie”, însă a avertizat că este încă mult prea devreme să declare cazul un succes.


Bărbatul a primit denumirea de ”Pacientul din Londra” datorită asemănărilor care există între cazul său și primul caz cunoscut de vindecare funcțională a virusului HIV, cunoscut drept cazul ”Pacientului din Berlin”- Timothy Brown, care a parcurs o procedură similară în 2007 și a avut același rezultat. Pînă în prezent infecția cu HIV nu a revenit în cazul său.


Pandemia de sida a ucis aproximativ 35 de milioane de persoane din întreaga lume în ani 80 și aproximativ 37 de milioane de persoane sînt în prezent infectate cu virusul HIV. Cercetarea științifică a condus la dezvoltarea unor combinații de tratamente care pot menține infecția cu HIV în parametri controlabili.


Donatorii din ambele cazuri au fost neînrudiți și aveau o mutație genetică rară denumită CCR5 delta 32, care conferă rezistență la HIV.


Cei mai mulți experți sînt de părere că astfel de tratamente ar putea reprezenta o modalitate de a vindeca toți pacienții infectați cu HIV. Procedura este scumpă, complexă și riscantă. Compatibilitatea exactă poate fi identificată în proporții mici de populație- cu precădere în cazul celor cu descendență nordică- care au mutația CCR5.


”Pacientul din Londra”, al cărui caz va fi în curînd prezentat în revista Nature, a cerut echipei medicale ca numele, vîrsta și naționalitatea să nu îi fie dezvăluite.


Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load