COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Pacienții care prezintă risc mai mare de infectare cu COVID-19

Pacienții care prezintă risc mai mare de infectare cu COVID-19

Pacienţii cu afecţiuni preexistente, care provoacă senzaţie de lipsă de aer, respiraţie şuierătoare sau probleme pulmonare, prezintă un risc mai mare de a dezvolta cazuri severe ale bolii COVID-19 cauzată de noul coronavirus, potrivit unei analize publicate miercuri şi citată de Reuters.

Totodată, greutatea în respiraţie - cunoscută sub numele de dispnee - este singurul simptom al COVID-19 care este asociat în mod semnificativ cu cazuri severe şi cu pacienţii care necesită internarea în unităţi de terapie intensivă, transmite Noi.md cu referire la Agerpres.

Rezultatele analizei, care nu au fost supuse procedurii de recenzare, dar au fost publicate online pe site-ul cu studii ştiinţifice MedRxiv, sugerează că nu toate afecţiunile subiacente prezintă acelaşi risc de complicaţii în cazul pacienţilor infectaţi cu COVID-19.


Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) - o afecţiune pulmonară cronică progresivă ce cauzează probleme de respiraţie pe termen lung - este cel mai mare factor de risc pentru forma severă a COVID-19 în rîndul pacienţilor spitalizaţi, conform cercetării.

Vageesh Jain de la Institutul pentru Sănătate Globală din cadrul University College London, cosemnatar al lucrării ştiinţifice, a declarat că rezultatele ar trebui să ajute la îndrumarea autorităţilor sanitare şi medicilor în cadrul procesului de prioritizare a persoanelor cu cel mai mare risc de îmbolnăvire gravă din cauza COVID-19.

Noul virus a provocat o pandemie, peste 200.000 de persoane fiind infectate şi înregistrîndu-se peste 8.600 de decese, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Boala, numită COVID-19, este o infecţie respiratorie care, în cazurile grave, provoacă dificultăţi de respiraţie şi insuficienţă pulmonară. În cazurile mai uşoare, cele mai frecvente simptome sînt febra şi tusea.

Cercetarea, condusă de oameni de ştiinţă de la University College London, a reunit şi analizat rezultatele a şapte studii de dimensiuni mai mici efectuate în China, totalizînd 1.813 pacienţi, toţi fiind spitalizaţi cu COVID-19, confirmată prin analize de laborator.

Pacienţii cu dificultăţi de respiraţie au avut un risc mai mare cu 3,7 ori de a dezvolta COVID-19 în formă gravă. Totodată, aceştia au prezentat un risc de 6,6 ori mai mare de a necesita terapie intensivă, în comparaţie cu cei care nu aveau dificultăţi de respiraţie.

Pacienţii cu BPOC au avut un risc de 6,4 ori mai mare să dezvolte forma gravă şi de 17,8 mai mare de a necesita internare la terapie intensivă.

"Deşi dispneea nu a fost un simptom deosebit de frecvent la pacienţii cu COVID-19, asocierea sa semnificativă atît cu agravarea bolii cît şi cu internarea în unităţi de terapie intensivă poate ajuta clinicienii să facă diferenţa între cazurile severe şi non-severe cu COVID-19", a menţionat Jain într-un comunicat despre constatările echipei sale.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load