Opinie: Migranții vor organiza Rusia în felul lor

Opinie: Migranții vor organiza Rusia în felul lor

Creșterea populaţiei Rusiei datorată migraţiei este în creștere semnificativă, migranții vor deveni o parte integrantă a societății ruseşti, își vor aduce obiceiurile, cultura, deprinderile proprii şi, în perspectivă, ar putea organiza Rusia în propria lor manieră.


Această opinie a fost exprimată pe blogul său de pe gazeta.ru de analistul politic Georgy Bovt, transmite Noi.md.


„Creșterea populației ruseşti datorată migrației este în creștere: de la 57,1 mii persoane în ianuarie-aprilie 2018 la 98 mii în ianuarie-aprilie 2019. Aceasta încă nu acoperă descreşterea populației ruseşti. Cu toate acestea, mai devreme sau mai tîrziu vom începe să devenim mai mulţi datorită migranților, cum pe vremuri am crescut datorită Siberiei. Şi mai ales în Siberia va creşte numărul nostru prin migranţi. Iar migranții vor deveni o parte integrantă a societății noastre. Își vor aduce obiceiurile, cultura, deprinderile, tradițiile. Pe alocuri chiar impunîndu-le. Acest lucru se întîmplă în multe țări, noi nu vom fi o excepţie. Unde mai pui că nu putem face față demografiei „în cădere” de sine stătător”, a menționat politologul.


Potrivit acestuia, deja în multe școli, inclusiv în Moscova, există o problemă de a-i învăța să vorbească ruseşte pe elevii care nu o vorbesc din copilărie. La multe întreprinderi, în special în „economia de garaj”, în comerțul mic cu amănuntul, cei veniţi îi înlocuiesc tot mai activ pe „aborigenii” leneși și inactivi și i-au înlocuit de mult timp la locurile de muncă grele necalificate. Totuşi, şi în medicină, de exemplu, există o asociere-consolidare activă pe principii diasporal-clanice. „Nu întrebați cum tratează ei – mai rău sau mai bine, principalul lucru este că sînt mai perseverenţi”, a menţionat Georgy Bovt.


În opinia sa, crearea de asociații „etnice” durabile în diferite sectoare ale economiei din Rusia este o chestie de timp. Mai mult, astfel de grupuri etnice s-au format de mult timp printre cetățenii ruși care au venit din sudul ţării. Adesea aceştia sînt confundați cu imigranții din străinătate, iar această confuzie este în mare parte simptomatică: şi unii, şi ceilalţi reprezintă o alternativă asiatică la acea civilizaţie cu esenţă creștin-europeană, cu care era asociat pînă acum statul rus.


În ultimele luni, creșterea migrației s-a produs în cea mai mare măsură datorită Armeniei și Ucrainei, care se confruntă cu perioade dificile. Ceilalți principali „sponsori” ai migrației în Rusia sînt Kazahstan și Tadjikistan, care le depășesc pe primele două țări. Dintre țările din „străinătatea îndepărtată”, creşte brusc numărul de persoane sosite din China (de 2,3 ori), precum și Serbia și Siria.


Expertul a menționat că, deocamdată migranții, de regulă, sînt împrăștiați, lipsiţi de drepturi și nu sunt organizați. Dar situația se poate schimba pe măsură ce se instalează, se acomodează, își creează propriile enclave ale diasporei, propriile structuri de autoguvernare, paralele cu cele care funcţionează nu în cel mai eficient mod în statul rus.


Georgy Bovt a subliniat că în rîndul migranților în Rusia se aplică aceleași reguli ca și în restul lumii: într-o nouă ţară sosesc cei mai perseverenţi, cei mai energici. „Astfel de oameni se evidenţiau din națiunea noastră în procesul de genocid lent, care a durat aproape întregul secol XX. Pînă în prezent, migranții sînt în mare parte analfabeți (dar nu toți). Acest lucru îi poate împiedica să meargă pe calea apărării drepturilor lor prin mijloace legale, omiţînd această verigă a lanţului ca inutilă în lupta împotriva birocrației obraznice – se poate trece direct la mijloace ilegale. Și de forţă. Cel mai important este că oamenii nu se vor integra nicăieri, nu vor merge la „retopire” în „cazanul de retopire” național, așa cum se întîmplă încă (deși tot mai greoi) în America, unde din reprezentanţi de diferite rase și naționalități este „topită şi turnată” naţiunea americană unică. „Cazanul de topire” sovietic a fost demult aruncat, unul nou, bazat pe noi valori naționale, nu a fost creat. Din cauza lipsei de noi valori și a declinului moral”, susţine politologul.


El a subliniat că societatea se află într-o stare de pesimism istoric, căutîndu-se în trecut și nu se vede deocamdată nicicum în viitor. Ea este epuizată și obosită de lupta nesfîrșită cu sine însăşi, de căutarea dușmanilor interni și externi – în absența idealurilor interne și externe, precum și a stabilirii obiectivelor strategice.


„Elita de guvernămînt zace în depravare morală și furt, ea are alte obiective. Străinii vor prefera să rămînă în cadrul subculturii lor, observînd parcă dintr-o parte, dar și din interior, în același timp, apusul unei civilizații mici şi străine lor. Apoi vor organiza această țară în maniera proprie. Mai avem cîteva decenii, astfel încît ne putem relaxa. Chiar ne putem?! Totuşi, demult ne-am relaxat în ceva foarte important”, a subliniat Georgy Bovt.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load