Opinie: China în expansiunea sa folosește politica Uniunii Sovietice

Opinie: China în expansiunea sa folosește politica Uniunii Sovietice

China desfășoară o expansiune economică în țările din Europa Centrală și de Est și, în același timp, folosește în diplomația sa politicile încă a Uniunii Sovietice.


Această opinie a fost exprimată de către conducătorul proiectului "China - Europa Centrală și de Est" la Centrul de Investigații Strategice și Reforme, Alexandr Stahurski, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițkaia-Pahomova la NTV-Moldova, transmite Noi.md.


El a menționat că China extinde cu succes cooperarea cu țările din Europa Centrală și de Est, organizînd cu acestea întîlniri generale în format 16+1. Acum, acestor 16 țări s-a alăturat și Grecia, iar formatul poate fi deja numit 17+1.


Acest format de cooperare a Chinei cu țările din Europa Centrală și de Est a fost creat prin analogie cu proiectul Parteneriatului estic și porțile pentru acesta sînt deschise.


"Uniunea Europeană a creat un astfel de proiect precum Parteneriatul Estic pentru a atrage fostele republici post-sovietice, iar Moldova folosește cu succes acest proiect. Însă chinezii au o abordare diferită. Pentru ei economia are cea mai mare prioritate și fac acorduri cu fiecare țară în parte", a spus Alexandr Stahurski.


Potrivit lui, acum problema conducerii UE constă în faptul că ei doresc să dezvolte o politică comună, reguli comune în relațiile cu chinezii.


"Pentru că chinezii vin într-o țară și spun: Voi doar sînteți un stat suveran. Haideți să discutăm suveran condițiile în care vom coopera. Principiul-cheie aici este - banii guvernează lumea. Europa are acum mari probleme financiare. De exemplu, Italia este foarte mulțumită de vizita președintelui RPC, Xi Jinping, deoarece au fost semnate mai multe acorduri. Italia este în recesiune, iar China este gata să ofere bani", a spus conducătorul proiectului ”China-Europa Centrală și de Est” la Centrul de Investigații Strategice și Reforme.


Potrivit lui, China acționează foarte diplomatic și folosește politica Uniunii Sovietice. "Ei doar oficial au studiat mulți ani avantajele și dezavantajele sistemului sovietic. Ei au creat instituții speciale pentru a înțelege de ce a avut loc prăbușirea Uniunii Sovietice și ce trebuie făcut pentru ca economia să se dezvolte. Ce este China astăzi? Acesta este un socialism cu specific chinezesc. Acesta nu este capitalism și nici socialism în forma lor cea mai pură. Asta înseamnă ceva intermediar. Extinderea are loc din punct de vedere economic. Dar acolo unde este economie, este și politică", a spus Alexandr Stahurski.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load