COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Omul care a vrut să-l ”izgonească pe Putin”, din nou în libertate

Omul care a vrut să-l ”izgonească pe Putin”, din nou în libertate

Aleksandr Gabîșev – șamanul din Yakutia, devenit cunoscut în 2019, după ce a pornit în pelerinaj spre Moscova pentru a-l „izgoni” pe Vladimir Putin de la putere – a fost externat din spitalul de psihiatrie.

La solicitarea apărării, Gabîșev a fost supus unui examen psihiatric, iar comisia medicală din Yakutsk a decis că nu are vreun motiv să-l mai țină cu forța în spital, transmite Știri.md cu referire la Europa Liberă.

„Toate eforturile juridice, eforturile societății și ale presei în cazul eliberării lui Aleksandr Gabișev și-au făcut efectul”, a declarat unul dintre susținătorii săi activi, militantul pentru drepturile omului Alexei Preanișnikov. Acesta și-a exprimat convingerea că fără sprijinul public de care s-a bucurat, șamanul yakut ar fi rămas în continuare închis.


În 2019, Gabîșev a pornit pe jos spre Moscova, declarînd că liderul rus este un „rău” care trebuie îndepărtat de la conducerea țării. De-a lungul călătoriei sale, șamanul a reușit să adune mii de discipoli și susținători.

După ce a parcurs peste două mii de kilometri, Gabîșev a fost arestat în regiunea Bureatia, în luna septembrie, fiind declarat bolnav psihic. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru instigare la extremism.

Avocații lui Aleksandr Gabîșev au anunțat că au depus o plîngere la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului în legătură cu închiderea sa forțată la clinica de psihiatrie.

În plîngere se spune că Gabîșev a fost internat ilegal, împotriva voinței sale și fără consimțămîntul reprezentanților săi legitimi. Centrul pentru drepturile omului „Memorial” l-a recunoscut pe Aleksandr Gabîșev ca prizonier politic. Activiștii pentru drepturile omului cred că șamanul este persecutat din cauza credințelor sale politice și religioase.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load