COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

OMS: Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi este ineficientă

OMS: Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi este ineficientă

Pulverizarea de soluţii dezinfectante pe străzi, aşa cum se procedează în unele ţări, nu permite eliminarea noului coronavirus şi poate crea un risc sanitar, a avertizat sîmbătă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Pulverizarea spaţiilor exterioare, cum sînt străzile sau trotuarele, nu este recomandată pentru eliminarea virusului SARS-CoV-2 sau a altor agenţi patogeni pentru că dezinfectantul este inactivat de murdărie”, explică OMS într-un document despre curăţarea şi dezinfectarea suprafeţelor în răspuns la noul coronavirus.

„Chiar şi în lipsa materiilor organice, este puţin probabil ca pulverizarea chimică să poată acoperi corect toate suprafeţele pentru o durată a timpului de contact suficientă pentru inactivarea agenţilor patogeni”, notează OMS. „În plus, străzile şi trotuarele nu sînt considerate rezervoare de infectare cu COVID-19”, iar „pulverizarea de dezinfectanţi, chiar şi în exterior, poate fi periculoasă pentru sănătatea umană”, avertizează organizaţia.


„Nu este în niciun caz recomandată pulverizarea de dezinfectanţi asupra persoanelor, acest lucru putînd fi periculos fizic şi psihologic şi nereducînd capacitatea unei persoane infectate de a propaga virusul prin picături sau contact”, insistă OMS.

În spaţiile interioare, OMS recomandă ca, în cazul în care trebuie aplicate substanţe dezinfectante, acest lucru să fie făcut cu o lavetă îmbibată cu soluţie. Dezinfectarea unor obiecte cum sînt toaletele, aparatele electronice sau mînerele este importantă pentru că, deşi nu au existat pînă acum cazuri în care persoane să fi contractat virusul prin atingerea unei suprafeţe, transmiterea sa pe această cale nu poate fi nici exclusă, avînd în vedere comportamentul altor coronavirusuri cunoscute.

OMS aminteşte că, deşi unele studii au arătat că noul coronavirus poate rezista zile întregi pe unele suprafeţe, aceste durate maxime nu sînt decît teoretice, fiind înregistrate în condiţii experimentale.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load