COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

OMS combate miturile despre COVID-19

OMS combate miturile despre COVID-19

Organizația Mondială a Sănătății demontează 19 mituri despre boala COVID-19.

Oficialii OMS clarifică unele lucruri care au stat inclusiv la baza unor fake news-uri răspîndite în mediul online cum ar fi legătura dintre rețelele 5G și răspîndirea bolii.

Omoară temperaturile ridicate, consumul de alcool sau usturoiul noul coronavirus? Răspunsurile sînt date de OMS, transmite digi24.ro.

Rețelele mobile 5G NU răspîndesc COVID-19

Virușii nu se răspîndesc prin undele radio sau prin rețelele mobile. Nu există nicio legătură între răspîndirea coronavirus și rețelele 5G. În multe țări în care a apărut virusul nu există astfel de rețele 5G. Boala COVID-19 este răspîndită de persoanele infectate prin strănut sau tușit. De asemenea, oamenii se pot infecta dacă ating suprafețe pe care se află virusul și mai apoi își duc mîna la ochi, nas sau gură.


Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 de grade NU împiedică răspîndirea bolii COVID-19

Te poți infecta cu noul coronavirus indiferent de cît de cald este afară sau dacă te expui la soare, avertizează Organizația Mondială a Sănătății. Țările cu vreme caldă au raportat cazuri de COVID-19. Pentru a vă proteja, asigurați-vă că ați luat toate măsurile de igienă și că evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul.

Infectarea cu noul coronavirus NU înseamnă că îl veți avea pe viață. Vă puteți recupera complet după boala COVID-19

Majoritatea persoanelor infectate cu noul coronavirus se pot recupera și pot scăpa de virus. Dacă vă infectați asigurați-vă că vă tratați simptomele. Dacă aveți tuse, febră și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală. Majoritatea pacienților se recuperează datorită îngrijirii medicale.

Dacă poți să îți ții respirația 10 secunde fără a simți un disconfort NU înseamnă că nu ai luat boala

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sînt tuse uscată, oboseală și febră. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, cum ar fi pneumonia. Cea mai bună modalitate de a confirma dacă aveți virusul care produce boala COVID-19 este cu un test de laborator. Nu poți confirma infectarea cu Sars-Cov2 cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.

Consumul de alcool NU vă protejează împotriva COVID-19 și poate fi periculos

Consumul frecvent sau excesiv de alcool nu protejează împotriva bolii COVID-19 și poate duce la alte probleme de sănătate.

Virusul COVID-19 poate fi transmis în zone cu climă caldă și umedă

Din dovezile de pînă acum, virusul COVID-19 poate fi transmis în TOATE ZONELE, inclusiv în zonele cu vreme caldă și umedă. Indiferent de climă, adoptați măsuri de protecție dacă locuiți sau călătoriți într-o zonă care raportează cazuri COVID-19. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mîinilor. Făcînd acest lucru, eliminați virușii care pot fi pe mîinile dvs. și evitați infecțiile care ar putea apărea atingînd apoi ochii, gura și nasul.

Vremea rece și zăpada NU pot ucide noul coronavirus

Nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alte boli. Temperatura normală a corpului uman rămîne în jur de 36,5 ° C pînă la 37 ° C, indiferent de temperatura de afară sau de vreme. Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este curățarea frecventă a mîinilor cu soluții pe bază de alcool sau spălarea acestora cu apă și săpun.

O baie fierbinte NU împiedică boala COVID-19

Dacă faceți o baie fierbinte nu vă va împiedica să luați boala COVID-19. Temperatura normală a corpului dvs. rămîne în jur de 36,5 ° C pînă la 37 ° C, indiferent de temperatura băii sau a dușului.

Noul coronavirus NU poate fi transmis prin mușcături de țînțar

Pînă în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țînțari. Noul coronavirus este un virus respirator care se răspîndește în principal prin picăturile generate atunci cînd o persoană infectată tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau secreții nazale.

Uscătoarele de mînă NU sînt eficiente în uciderea noului coronavirus

Uscătoarele de mîini nu sînt eficiente pentru a ucide virusul Sars-Cov2. Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă curățați frecvent mîinile cu o soluție pe bază de alcool sau să le spălați cu apă și săpun. După curățarea mîinilor, ar trebui să le uscați bine folosind prosoape de hîrtie.

Poate o lampă cu ultraviolete să omoare noul coronavirus?

Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mîinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.

Cît de eficiente sînt scanerele termice pentru depistarea persoanelor infectate

Scanerele termice sînt eficiente în detectarea persoanelor care au dezvoltat febră din cauza infecției cu noul coronavirus.

Cu toate acestea, nu pot detecta persoane infectate, dar care încă nu dezvoltă simptome. Durează între 2 și 10 zile ca persoanele infectate să dezvolte febră sau alte simptome.

Dacă mă stropesc cu alcool sau clor ucid virușii?

Nu. Stropirea cu alcool sau clor pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Stropirea cu astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau pentru ochi și piele. Fiți conștienți că atît alcoolul, cît și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Vaccinurile împotriva pneumoniei protejează împotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.

Virusul este atît de nou și diferit încît are nevoie de propriul său vaccin.

Deși aceste vaccinuri nu sînt eficiente împotriva Sars-Cov-2, vaccinarea împotriva bolilor respiratorii este recomandată pentru a vă proteja sănătatea.

Picăturile nazale cu soluție salină NU poate preveni infecția cu noul coronavirus

Nu există dovezi că picăturile pentru nas cu soluție salină ar putea proteja oamenii de infecțiile cu noul coronavirus. Nu s-a demonstrat că folosirea frecventă a picăturilor ar putea preveni infecțiile respiratorii.

Usturoiul NU poate preveni infecția cu noul coronavirus

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există nicio dovadă din potrivit căreia consumul de usturoi a protejat oamenii de noul coronavirus.

Noul coronavirus NU afectează doar persoanele în vîrstă

Persoanele de toate vîrstele pot fi infectate cu noul coronavirus. Persoanele în vîrstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

OMS recomandă oamenilor de toate vîrstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus.

Antibioticele NU sînt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor, numai a bacteriilor.

Noul coronavirus este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Cu toate acestea, dacă sînteți spitalizat pentru COVID-19, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea bolii COVID-19?

Pînă în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Cu toate acestea, cei infectați cu virusul ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sînt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută la accelerarea eforturilor de cercetare și dezvoltare.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load