Oficial SUA: Armata se pregăteşte “foarte serios” de un război cu Coreea de Nord

Oficial SUA: Armata se pregăteşte “foarte serios” de un război cu Coreea de Nord

Conflictul dintre Phenian şi Washington ar putea să se transforme rapid dintr-unul al declaraţiilor într-un război real.


Armata americană se pregăteşte ‘foarte serios’ de un posibil război cu Coreea de Nord, a indicat marţi un ales republican, care şi-a exprimat totuşi speranţa să nu se ajungă în situaţia ca aceste pregătiri să fie puse în practică, relatează AFP.


‘Administraţia examinează foarte serios opţiunile militare care ar putea intra în Joc în ceea ce priveşte Coreea de Nord’, a declarat Mac Thornberry, preşedintele Comisiei pentru forţele armate din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA.


‘Antrenamentele sînt foarte serioase’, a adăugat el. ‘Militarii au pregătiri în curs, dar sper ca acestea să nu fie necesare’, a subliniat el.


Ministrul apărării american Jim Mattis a insistat în mod repetat că eforturile de soluţionare a crizei nord-coreene trebuie să fie în primul rînd diplomatice, adăugînd totuşi că Pentagonul trebuie să fie pregătit întotdeauna pentru orice eventualitate.


Tensiunile cu Phenianul s-au agravat după înmulţirea anul trecut a tirurilor cu rachete balistice nord-coreene capabile să transporte un focos nuclear şi să atingă teritoriul american. Acestea s-au mai redus în intensitate odată cu discuţiile începute acum o săptămînă între Seul şi Phenian.


Semn al faptului că tensiunile rămîn ridicate, o alertă falsă a provocat panică sîmbătă în arhipelagul Hawaii, cînd locuitorii au primit un mesaj de avertizare că teritoriul este vizat de o rachetă balistică şi erau îndemnaţi să se adăpostească.


SUA şi aliaţii lor s-au reunit marţi la Vancouver în încercarea de a înăspri sancţiunile împotriva Phenianului, o reuniune la care China şi Rusia nu au participat şi pe care au pus-o deja sub semnul întrebării.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load