TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Oamenii de știință explică de ce dispare apa de pe Marte

Oamenii de știință explică de ce dispare apa de pe Marte

În atmosfera care înconjoară planeta Marte există o gaură care se deschide o dată la fiecare doi ani, prin care se „scurge” cantitatea limitată de apă de pe planetă direct în spațiu, restul ducîndu-se spre polii marțieni.

O echipă de cercetători ruși și germani au studiat comportamentul apei de pe Planeta Roșie pentru a ajunge la această concluzie. Oamenii de știință știau pînă acum că există vapori de apă în atmosfera marțiană și că acei vapori migrau spre poli. Cu toate astea, nu exista o explicație pentru care o planetă cîndva plină de apă – după cum arată Live Science – a ajuns să fie atît de uscată.


Prezența vaporilor de apă la o altitudine mare în atmosfera planetei Marte stîrnește confuzii tocmai pentru că o porțiune din mijlocul straturilor din atmosferă este prea rece pentru a le permite să existe – cel puțin teoretic. „[Stratul mijlociu al atmosferei marțiene] este prea rece pentru a permite [existența] vaporilor de apă”, au subliniat cercetătorii în studiul publicat în jurnalul Geophysical Research Letters.

Dar cum reușește totuși apa să treacă de bariera rece din miezul atmosferei? Simulările pe computer arată că acest lucru se întîmplă datorită proceselor atmosferice specifice planetei. Dacă pe Pămînt verile din emisfera nordică, respectiv cele din emisfera sudică semănă destul de mult din punct de vedere al condițiilor vremii, pe Marte lucrurile nu stau la fel.

Pe Planeta Roșie, verile din emisfera sudică sînt mai calde decît în emisfera nordică, datorită poziționării mai apropiate de Soare a celei dintîi. Cînd vine vara în emisfera sudică a planetei Marte, se deschide un fel de fereastră în miezul atmosferei, prin care vaporii de apă pot traversa spre straturile superioare. Mai apoi, mai sînt și celebrele furtuni de nisip, care facilitează transportul vaporilor de apă în atmosferă.

Tot acest proces ar putea explica de ce Marte, care era cîndva plin de apă, a ajuns să fie o planetă atît de uscată.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load