Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Oamenii de știință au găsit un loc cu cel mai curat aer pe Pămînt

4 iun. 2020,, 02:30   Externe
4215 1

În contextul pandemiei şi al protestelor, nu trebuie să uităm nici de criza poluării mediului. Oamenii de ştiinţă cred că au identificat unde se află aerul cel mai curat din lume. Aceştia au localizat aerul pur în zona de sud a Globului, acolo unde apa oceanică înconjoară Antarctica. În urma studiilor, au descoperit că bioaerosolul de aici este lipsit de particule toxice, rezultate în urma activităţii umane.

Într-un prim-studiu de acest fel al compoziţiei biioerosolului din Oceanul de Sud, cercetătorii de la Universitatea de Stat din Colorado au identificat o regiune atmosferică care rămîne chiar şi acum neschimbată de activitatea umană, informează mediafax.ro.

Există o strînsă conexiune între vreme şi climă, fiecare regiune avînd specificul ei. Pe măsură ce climatul se schimbă din cauza activităţii umane, oamenii de ştiinţă şi cercetătorii fac mari eforturi pentru a găsi un colţ al Pămîntului rămas intact.

Prof. Sonia Kreidenweis şi echipa sa bănuiau deja că răspunsul căutărilor lor ar putea fi undeva în zona Antarctică, dar dovezile obţinute recent susţin ipoteza iniţială. Poluarea aerului este cauzată de aerosoli, adică particule solide şi lichide şi gaze care rămîn suspendate în aer.

Cercetătorii au descoperit că aerul „stratului de frontieră”, care formează norii joşi de peste Oceanul Antarctic, este lipsit de particule de aerosoli rezultate în urma activităţii umane, categorie ce include arderea combustibililor fosili, plantarea anumitor culturi, producţia de îngrăşăminte sau chiar eliminarea reziduurilor acvifere.


Studiul care prezintă rezultatele cercetării obţinute pînă la acest moment a fost publicat în revista „Proceedings of the National Academy of Sciences”. Poluarea aerului reprezintă deja o criză globală de sănătate publică şi ucide şapte milioane de oameni în fiecare an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Studiile arată că poluarea aerului creşte riscul de boli cardiace, precum şi rata accidentelor vasculare cerebrale sau a cancerului pulmonar. Potrivit CNN, peste 80% dintre persoanele care trăiesc în zonele urbane unde se monitorizează gradul de poluare al aerului sînt expuse la emisii toxice care depăşesc limitele considerate sigure din punct de vedere medical.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?