Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Oamenii de știință au descoperit că Saturn își pierde inelele

30 sep. 2019,, 04:00   Externe
3622 0

Cînd vă gîndiți la planetele din sistemul solar, care credeți că atrage cel mai mult atenția?

Evident că Saturn. Și asta datorită inelelor acestei uimitoare planete uriașe. În timp ce însăși planeta este compusă în principal din hidrogen cu impurități de heliu, amoniac, metan, apă și alte elemente grele, inelele gigantului gazelor sînt formate din particule minuscule de gheață, praf și alte resturi spațiale. Cu toate acestea, nimic nu e veșnic în lumea noastră - recent astronomii au ajuns la concluzia că Saturn își pierde inelele.

În anii 1980, după primirea datelor de pe Voyagers, oamenii de știință au aflat că pe Saturn are loc așa-numita ploaie inelară, care apare sub influența gravitației. Particulele de gheață din inele sînt atrase de planetă - drept urmare, pe planetă cade o cantitate imensă de produse de apă. Analizînd datele obținute de pe sonda Cassini, oamenii de știință au ajuns la concluzia că inelele acestei frumoase planete vor dispărea în mai puțin de 100 de milioane de ani.

Totuși, acest lucru nu este totul. Sonda Cassini a explorat luna planetei Saturn - Enceladus. După cum se știe, Enceladus este cea mai reflectoare lună din Sistemul solar. În cursul studiului, Cassini a descoperit o urmă de gheață și gaz care ducea de la Enceladus înapoi la inelul lui Saturn.

După aceasta, astronomii au acordat o atenție deosebită inelelor planetei Saturn și au aflat ce se întîmplă. Se pare că satelitul planetei-gigant aruncă mereu gaz și praf.


O parte din emisii nimerește în spațiu și în inelul lui Saturn. Dar cea mai mare parte din praf și gaz este atrasă înapoi pe Enceladus, creînd o ceață albă și orbitoare.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?