COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O sondă spaţială va trimite pe Terra eşantioane de pe un asteroid

O sondă spaţială va trimite pe Terra eşantioane de pe un asteroid

Sonda spaţială niponă Hayabusa2 va reveni în apropierea Terrei, la data de 6 decembrie, pentru a lansa o capsulă conţinînd eşantioane de sol colectate de pe un asteroid, probe ce ar putea oferi mai multe informaţii despre originea vieţii, transmite stirileprotv.ro.

Capsula va fi eliberată de Hayabusa2 - lansată cu o rachetă în decembrie 2014 - şi va ateriza în sudul Australiei, a declarat ministrul Ştiinţei, Koichi Hagiuda, citat de agenţia Kyodo.

Pentru a se evita influenţa forţei de gravitaţie a Pămîntului şi o perturbare a traiectoriei capsulei, sonda o va elibera la o altitudine de aproximativ 400.000 de kilometri, echivalentă cu distanţa dintre Pămînt şi Lună, a anunţat anterior Agenţia Aerospaţială Japoneză.


Hayabusa2 a fost lansată pentru a descoperi indicii despre formarea sistemului solar şi originea vieţii, iar solul asteroidului Ryugu, neafectat de erupţiile solare, se estimează că a rămas la fel ca atunci cînd s-a format sistemul solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani.

Numele asteroidului a fost inspirat de palatul submarin al zeul dragon al mării dintr-un basm japonez, în care pescarul mitic Urashima Taro găseşte un cufăr conţinînd o comoară. Hayabusa înseamnă ″şoim călător″⁣ în limba japoneză.

Sonda a ajuns la Ryugu în iunie 2018. Au existat mai multe contacte cu suprafaţa asteroidului prin intermediul unor rovere autonome şi a unui modul de asolizare. Hayabusa2 a reuşit să colecteze primele eşantioane de sol colectate vreodată de pe suprafaţa unui asteroid după ce a creat un crater artificial prin lansarea unui proiectil de cupru spre asteroid, potrivit JAXA.

Hayabusa2 s-a îndepărtat de Ryugu în noiembrie şi se va îndrepta spre altă misiune după eliberarea capsulei.

Conform unui studiu publicat în martie în jurnalul Science, asteroidul Ryugu, bogat în carbon, este surprinzător de ″tînăr″⁣, formându-se probabil în urmă cu aproximativ 8,9 milioane de ani. Modelele anterioare de analiză estimau că ar avea aproximativ 158 de milioane de ani.

Oamenii de ştiinţă au aflat de asemenea că Ryugu are o densitate foarte mică şi este foarte poros, aproximativ 50% din acest asteroid fiind reprezentat de spaţii goale.

Asteroidul aproape sferic Ryugu este o “fosilă vie” rămasă de la naşterea sistemului solar. Analiza mostrelor aduse va determina ce fel de materii organice au fost prezente încă de la începuturile sistemului nostru solar.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load