Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

O reformă a securităţii de stat, promisă de Guvernul din Sri Lanka

24 apr. 2019,, 13:30   Externe
2108 0

Maithripala Sirisena, preşedintele din Sri Lanka, a promis o reformă a securităţii de stat după ce mai multe atacuri cu bombe au ucis 359 de persoane şi au rănit în jur de 500.

Marţi, Sirisena a declarat că avertizările privind atacurile nu au ajuns şi la el, promiţînd „măsuri ferme”.

Premierul Ranil Wickremesinghe a declarat că ISIS ar putea fi implicată în atacuri. Gruparea teroristă a revendicat atacurile, însă nu a oferit dovezi privind o implicare directă.

Înmormîntările victimelor continuă în toată ţara. Miercuri, bilanţul victimelor a ajuns la 359 de morţi.

Într-un discurs televizat marţi, Sirisena a declarat că va restructura complet poliţia şi forţele de securitate în următoarele săptămîni.


„Oficialii de securitate care au primit informaţiile privind atacurile de la o naţiune străină nu mi le-au prezentat. Am decis să iau măsuri ferme împotriva acestor oficiali”, a declarat el.

Ethirajan, corespondentul BBC în Asia, a informat că este stînjenitor pentru preşedinte să recunoască faptul că oficiali de securitate nu au considerat necesar să împartă cu el aceste avertizări.

Autorităţile au informat că se caută posibile legături între tinerii musulmani locali care au coordonat aceste atacuri sinucigaşe şi ISIS.

Guvernul din Sri Lanka a dat vina pe gruparea locală islamistă National Thowheed Jamath (NTJ). Însă premierul Wickremesinghe a declarat că este imposibil ca atacurile să fi fost coordonate doar local.

Poliţia a reţinut 40 de suspecţi în legătură cu atacurile, toţi dintre ei fiind localnici. Starea de urgenţă rămîne valabilă pentru a preveni noi atacuri.

Atacurile au avut ca ţintă trei biserici, pline cu ocazia slujbei de Paşte şi trei hoteluri de lux din capitala Colombo.

ISIS a informat că a vizat „cetăţeni ai alianţei de militanţi (coaliţia anti-ISIS coordonată de SUA) şi creştinii din Sri Lanka”, prin agenţia sa Amaq.

Nu a oferit dovezi în acest sens însă au distribuit o imagine pe reţelele sociale a opt oameni despre care susţine că ar fi orchestrat atacul.

Wickremesinghe a afirmat că rezultatele preliminare ale investigaţiei arată că atacurile au venit ca răspuns la atentatul din Noua Zeelandă asupra a două moschei care a cauzat moartea a 50 de oameni.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?