COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O piesă de șah care a stat 55 de ani într-un sertar, s-a dovedit o adevărată comoară

O piesă de șah care a stat 55 de ani într-un sertar, s-a dovedit o adevărată comoară

Piesa de șah a fost cumpărată în anul 1964 de un comerciant de antichități din Scoția la un preț de 6 dolari.

După moartea bărbatului, familia a hotărît să scoată la vînzare mai multe obiecte din casă și s-a dovedit că piesa de șah face parte din colecția „Lewis Chessmen”, un set de piese de șah distinctiv, care datează din secolul al XII-lea, conform CNN.

Din setul „Lewis Chessmen” au fost descoperite 93 de piese. 82 se află la British Museum din Londra, în timp ce 11 se găsesc la Muzeul Național Scoțian din Edinburgh.

Noua descoperire întruchipează un gardian cu barbă, cu o înălțime de 8.89 cm care are o sabie în mîna dreaptă și un scut în partea stîngă. În șahul modern ar fi echivalentul turei.

Valoroasa piesă de șah a zăcut într-un sertar timp de 55 de ani, iar din înscrierile din registrul pe care-l ținea comerciantul de antichități reiese că omul nu știa cît valora, de fapt, piesa pe care o avea în colecție.

Un purtător de cuvînt al familiei care dorește să rămînă anonim, a afirmat că piesa apare în registrul de cumpărări al comerciantului de antichități sub numele de „piesă de șah antică din fildeș de morsă”. „Din această descriere se poate presupune că el nu știa că a cumpărat un important artefact istoric", a spus purtătorul de cuvînt.

Alexander Kader, expertul care a evaluat piesa a declarat a fost o "surpriză încîntătoare" atunci cînd a văzut pentru prima oară piesa de șah și i-a recunoscut valoarea.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load