O pictură ar putea schimba lumea

O pictură ar putea schimba lumea

Noua şi extraordinara frescă descoperită recent în timpul săpăturilor Regio V din Pompei, îl are ca protagonist pe frumosul Narcis, care se oglindeşte în apă.


Pictura se află în mijlocul unui perete din aceaşi cameră în care a fost descoprită, cu cîteva luni în urmă, fresca Ledei cu lebăda, cele două picturi făcînd parte din dormitorul unei opulente reşedinţe pe Calea Vezuviului. În aceeaşi încăpere a fost găsită o reprezentare a lui Priapus, zeul fertilităţii.


Нарцисс смотрится в свое отражение в воде. Фото с картины художника


„Frumuseţea acestor camere, evidentă deja de la primele descoperiri-explică directorul interimar al parcului arheologic din Pompei, Alfonsina Russo, care conduce Colosseumul- ne-a convins să modificăm proiectul şi să continuăm săpăturile pentru a scoate la lumină încăperea Ledei şi holul din spatele ei.”
În atriumul lui Narcis este vizibil locul scărilor care duceau la etaj. Într-un subsol în schimb, au fost găsite o duzină de recipiente din sticlă, opt amfore şi o pîlnie de bronz, iar lîngă impluvium se afla o găleată de bronz. Grifoni, cupidoni, naturi moarte şi scene de lupte între animale, sînt doar cîteva dintre elementele care se alternează într-o reţea densă care oferă încăperii un mix de armonie şi unitate.


Фото: point


Massimo Osanna, expertul care a condus săpăturile şi care a trebuit să abandoneze direcţia parcului arheologic din cauza expirării contractului, în aşteptarea selecţiei internaţionale la care a luat parte cu scopul unui al doilea mandat, consideră că este vorba de „un mediu impregnat de tema bucuriei de a trăi, frumuseţe şi vanitate. O ambianţă luxoasă şi foarte probabil relevantă pentru ultimii ani ai coloniei Pompei, îngropată în anii 79 d.Hr., aşa cum reiese din starea remarcabilă de conservare a culorilor.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load