COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

O nouă specie de rechin a fost descoperită în Golful Mexicului

O nouă specie de rechin a fost descoperită în Golful Mexicului

O nouă specie de rechin a fost descoperită de oamenii de știință din SUA în Golful Mexicului. Noua specie are 14 centimetri și strălucește în întuneric.

Rechinul american de buzunar, lung de aproximativ 14 centimetri, este primul rechin din această specie descoperit în Golful Mexicului, conform unui studiu realizat de Universitatea Tulane. Deşi este mai puţin înfricoşător decît rudele sale mai mari, „rechinul licurici” este fascinant.

Oamenii de știință au dat peste micul înotător în 2010 dar un alt specimen nu a mai fost observat pînă în 2013, cînd cercetătorul Mark Grace l-a găsit printre alte specimene mai puțin luminescente. Este doar al doilea astfel de rechin capturat sau consemnat, primul fiind descoperit în 1979, în Oceanul Pacific.


„Ambii sînt specii separate, din oceane diferite, iar ambii sînt extrem de rari”, a adăugat Grace.

Conform cercetătorilor, rechinul secretă un fluid luminescent dintr-o glandă aflată în apropierea aripioarei. Se presupune că mecanismul este unul care îl ajută pe rechin să-și atragă prada, peștii fiind atrași de lumină, fapt ce îl face pe prădător să fie complet invizibil.

Bioluminescența nu este ceva nemaivăzut în ceea ce privește viața marină. Strălucirea animalelor din ocean este produsă de o reacție chimică emitentă de energie. Organismele „se aprind” și pentru scopul reproducției sau pentru a avertiza un alt potențial prădător.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load