O furtună de nisip a acoperit un oraş din Australia

O furtună de nisip a acoperit un oraş din Australia

Charleville, un oraş din sud-vestul statului australian Queensland, a fost lovit marţi de o furtună de nisip care, după ce a doborît mai mulţi copaci şi a provocat pagube materiale minore, a acoperit întreaga localitate cu un strat fin de praf portocaliu, a anunţat miercuri BBC.

Incidentul i-a determinat pe mulţi dintre rezidenţi să publice fotografii şi înregistrări video pe conturile lor de pe reţelele de socializare.

Potrivit autorităţilor locale, condiţiile meteorologice recente au permis vînturilor puternice din Queensland să ridice în atmosferă particule de praf, pe care le-au răspîndit apoi în această regiune.

"Noi vedem într-adevăr destul de multe furtuni de nisip în părţile vestice ale statului Queensland, pentru că este un loc atît de uscat şi de fierbinte, însă cu siguranţă acesta a fost unul dintre cele mai impresionante evenimente de acest tip care s-au produs în ultimii ani", a declarat Harry Clark, un angajat al Biroului de Meteorologie din Australia.

Potrivit estimărilor sale, furtuna de nisip a avut un diametru de aproximativ 200 de kilometri. Vîntul a bătut cu viteze de pînă la 96 de kilometri pe oră, iar vizibilitatea de pe aeroportul local a fost redusă pînă la 200 de metri.

Unii dintre rezidenţii din acest oraş aflat la 740 de kilometri vest faţă de Brisbane au spus că furtuna i-a luat prin surprindere.

"Am auzit tunete, aşadar am ieşit afară... ne-am uitat în spate şi am văzut o furtună de nisip, uriaşă şi de culoare roşie, care venea spre noi", a declarat Paige Donald pentru Australian Broadcasting Corp.

"Ochii ni s-au umplut cu nisip", a adăugat ea.

Un alt rezident din acest oraş cu o populaţie de 3.300 de locuitori a scris pe Facebook că fenomenul a fost "sălbatic" şi a durat "cîteva ore". Alţi localnici s-au lamentat pentru că nu s-au pregătit suficient de bine pentru a-şi proteja locuinţele.

"Nu am închis fereastra de la dormitor înainte să plec la serviciu în această dimineaţă! Însă nu s-a întîmplat nimic din ceea ce nu poate fi rezolvat cu o maşină de spălat", a scris Sonja Street, care a publicat o fotografie în care patul ei din dormitor era acoperit cu un strat de praf roşu.

Potrivit Poliţiei locale, furtuna a durat cîteva ore şi a cauzat pagube materiale minore, afectînd în special cîteva locuinţe şi semne rutiere din oraş.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load