O furtună de iarnă amenință SUA

O furtună de iarnă amenință SUA

Viscol şi furtuni sînt prognozate să se abată miercuri asupra regiunilor Marile Cîmpii şi Midwest din Statele Unite, care ar putea provoca inundaţii în zone.


Temperaturile ridicate specifice anotimpului de primăvară vor fi înlocuite de căderi masive de zăpadă, vînturi puternice şi condiţii care pot pune viaţa în pericol de-a lungul unei porţiuni din centrul SUA, care se întinde de la Munţii Stîncoşi la Marile Lacuri, potrivit Serviciului Naţional de Meteorologie (NWS).


Furtuna formată în Pacific a determinat deja evacuări ale populaţiei în Oregon din cauza inundaţiilor. Ploaie urmată de viscol sînt prognozate pentru miercuri în regiunea Munţilor Stîncoşi, urmînd ca fenomenul să se deplaseze spre este către zona de cîmpie, a anunţat biroul meteorologic al NWS din Boulder, Colorad, scrie Agerpres.


În unele regiuni din vestul Minnesotei şi sud-estul Dakotei de Sud sînt prognozate căderi de zăpadă de pînă la 76 de cm, potrivit NWS.


"Este posibil ca o furtună istorică de iarnă să producă efecte severe miercuri noapte pînă vineri dimineaţă'', a scris pe Twitter serviciul meteo din regiunea Minneapolis-Saint Paul.


200 de milioane de oameni s-ar afla în calea furtunii așteptate.


Aceeaşi regiune din centrul SUA a fost lovită de un ''ciclon-bombă'' cu mai puţin de o lună în urmă, care a provocat inundaţii devastatoare şi furtuni determinînd blocarea drumurilor şi perturbarea transporturilor.


Scăderea accentuată a valorilor termice, de la o maximă de 27 de grade Celsius înregistrată marţi în unele oraşe, la temperaturi foarte scăzute miercuri, urmează să alimenteze furtuna cu aer rece, situaţie similară cu cea din 13 martie, cînd o scădere bruscă a temperaturii atmosferice a transformat o furtună puternică în aşa-numitul ''ciclon-bombă''.


Regiuni precum Pine Ridge Reservation şi nord-vestul comitatului Holt, Missouri, se refac încă după inundaţiile de luna trecută care au provocat pagube de miliarde de dolari.


Se estimează că inundaţiile nu vor fi la fel de grave în Nebraska întrucît terenul s-a dezgheţat şi poate absorbi o cantitate mai mare de apă.


Cu toate acestea, furtuna prognozată ar urma să agraveze efectele inundaţiilor de-a lungul Fluviului Missouri în regiuni unde zeci de diguri au cedat în martie, expunînd comunităţile la intemperii ulterioare. Nivelurile apelor fluviului nu se aşteaptă să crească în regiuni din Nebraska, Iowa şi Missouri decît după 3-5 zile de la declanşarea furtunii.


Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load