COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O figurină dintr-un joc de masă al vikingilor, găsită pe o insulă din apropierea Angliei

O figurină dintr-un joc de masă al vikingilor, găsită pe o insulă din apropierea Angliei

A fost descoperit cel mai vechi Joc de masă de 1200 de ani. El datează din perioada primelor incursiuni ale vikingilor pe insulele britanice. Jocul a fost descoperit de arheologi pe o insulă de pe coasta Angliei de Nord-Est.

Arheologii au găsit figura "regelui" din jocul de masă al vikingilor Hnefatafl (în traducere - "masa regelui"), care este similar cu șahul modern. Figurina este confecționată din sticlă albă și albastră și este de mărimea unei bomboane mici.

Potrivit arheologului Lisa Westcott Wilkins, directorul executiv al DigVentures, aceasta este de fapt o versiune a jocului Jucat de elitele din Marea Britanie de Nord încă înainte ca vikingii să pună piciorul pe acest pămînt. În cazul în care această figurină este într-adevăr din versiunea locală a hnefatafl, atunci ea demonstrează influența crescîndă a culturii scandinave asupra mănăstirii antice din Lindisfarne și restul regiunii medievale Northumbria.


Acesta este deja al doilea astfel de obiect din sticlă găsit în Insulele Britanice. Șahul a sosit în Europa mai tîrziu - în secolele XI sau XII.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load