O femeie a trăit 99 de ani cu o afecțiune extrem de rară

O femeie a trăit 99 de ani cu o afecțiune extrem de rară

 

Studenţii la medicină de la o universitate din statul american Oregon, care au disecat un cadavru în primăvara anului trecut, au făcut o descoperire neaşteptată. Femeia trăise 99 de ani şi murise din cauze naturale, deşi era o ciudăţenie a naturii.


Un studiu despre acest caz incredibil a fost publicat recent. Multe dintre organele lui Rose Marie Bentley erau poziţionate neobişnuit în corp, iar unele elemente lipseau. Această afecţiune se numeşte „situs inversus”.

Organele vitale ale femeii erau inversate, aproape ca şi cum cineva i-ar fi pus o oglindă în interior, potrivit CNN. La aceasta se adaugă şi alte anomalii. Iniţial, studenţii au crezut că inimii femeii îi lipsea o venă mare, numită vena cava, care se găseşte de obicei pe partea dreaptă. Cînd s-au uitat cu atenţie au descoperit vena pe partea stîngă. Aceasta nu avea nici traseul obişnuit prin corp. Totodată, au fost descoperite în corpul femeii şi alte vase importante de sînge care aveau trasee neobişnuite. Unele lipseau cu desăvîrşire.


Totodată, plămînul din dreapta al femeii avea doar doi lobi, în loc de trei, cum e normal, iar atriumul drept al inimii avea o dimensiune de două ori mai mare decît în mod obişnuit. Mai mult, stomacul era poziţionat spre partea dreaptă a corpului, iar ficatul era poziţionat invers, spre stînga. Splina era şi ea pe partea opusă, adică în partea dreaptă, iar restul tractului digestiv era, de asemenea, inversat.

„Cred că şansa să mai găsim o altă persoană ca aceasta este de 1 la 50 de milioane”, a declarat Cameron Walker, profesor asistent la Oregon Health and Science University.

În general, persoanele care se nasc cu această afecţiune au probleme grave cu inima mai tîrziu. Doar 5-13% dintre cei care suferă de „situs inversus” trăiesc peste vîrsta de 5 ani. Înainte de Bentley  se ştia de o singură persoană care a trăit 73 de ani cu această afecţiune.Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load