TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

O carte rară din prima ediție a volumului Harry Potter, vîndută la un preţ record

O carte rară din prima ediție a volumului Harry Potter, vîndută la un preţ record

Prima ediție a cărții Harry Potter și Piatra Filosofală, romanul de debut al lui JK Rowling, a fost achiziționată la o licitație de un colecționar privat din Marea Britanie, iar prețul de cumpărare a fost de 28.500 de lire sterline (aproximativ 622.000 de lei).


Licitația a fost organizată de Hansons Auctioneers, cu ocazia zilei de naștere a personajului Harry Potter, dar și a celebrei scriitoare care i-a dat naștere, scrie BBC News.


Cartea tipărită și publicată de Bloomsbury la 30 iunie 1997, provine dintr-un tiraj de doar 500 de exemplare și conține două erori care o deosebește esențial de edițiile următoare.


De exemplu, în cuvîntul „filosofic” de pe spatele cărții, lipsește a doua literă „o”, iar la pagina 53, bagheta magică este menționată de două ori în lista rechizitelor pentru școala de magie. Iar autoarea romanului este indicată „Joan”, și nu J. K. Rowling, așa cum este scris în următoarele ediții.


Potrivit primului proprietar al cărții, un lucrător de birou de 54 de ani, care a ales să rămînă anonim, a cumpărat romanul într-o librărie second-hand în urmă cu aproximativ 20 de ani pentru doar o liră sterlină, pentru lecturile de weekend.


„Nu-mi vine să cred. Am sperat să o pot vinde pentru o sumă mai mare, dar nu m-am așteptat că ea va atinge acest preț”, a declarat vechiul proprietar.


Potrivit casei de licitații, „atunci cînd clientul nostru a cumpărat cartea cu doar o liră, nimeni nu știa ce impact enorm urmau să aibă poveștile cu Harry Potter la nivel global. Majoritatea cărților din acea primă ediție au fost prezentate doar la școli și biblioteci. sînt extrem de rare.”


Cărțile cu Harry Potter sînt un reper în literatura pentru copii, dar sînt citite și de maturi. „Toată lumea știe această carte. Acesta este sfîntul graal pentru cei mai mulți colecționari.”


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load