Numărul cererilor pentru obținerea cetățeniei canadiene a crescut după simplificarea regulilor

Numărul cererilor pentru obținerea cetățeniei canadiene a crescut după simplificarea regulilor

După introducerea normelor simplificate de obținere a cetățeniei canadiene, numărul cererilor a început să crească vertiginos.


Creșterea numărului de cereri pentru oferirea cetățeniei canadiene a avut loc, după ce Guvernul a facilitat, din toamnă, regulile privind cerințele față de reședință și cele ale nivelului de posedare a limbii.


Cifrele, prezentate de Ministerul Cetățenie, Imigrări și Refugiați al Canadei, oferite de CBC News, demonstrează că în medie, pe parcursul a 3 luni, au fost depuse cîte 3 653 de cereri pe săptămînă.


După simplificarea regulilor, însă numărul cererilor a crescut de aproape 5 ori – pînă la 17.500 de solicitări pe săptămână.


Datele pentru următoarele săptămîni nu sînt încă disponibile.


"Reducerea cerințelor, în ce privește prezența fizică, le oferă candidaților o mai mare flexibilitate, pentru a îndeplini cerințele de acordare a cetățeniei și încurajează mai mulți imigranți să obțină cetățenia", a spus Nancy Karon, reprezentanta Ministerului Cetățenie, Imigrări și Refugiați.


"Noile reguli îi ajută pe oamenii, care au început deja să-și construiască o viață în Canada să obțină cetățenia mai repede".


"Asemenea fluctuații ale numărului de aplicații, după modificarea regulilor, au fost de așteptat, astfel încît ministerul a alocat resurse suplimentare pentru a mări "capacitățile de permisie", dar și pentru a menține timpul de procesare mai jos de standardul de serviciu, de 12 luni", menționează Karon.


Andrew Griffith, fost oficial superior în domeniul imigrației, a spus că este încă prea devreme de vorbit despre faptul, dacă saltul în cifre este o tendință pe termen scurt sau lung. Însă el consideră că creșterea numărului de cereri pentru obținerea cetățeniei contribuie la coeziunea socială și slăbește tensiunea în societate, deoarece în acest mod imigranții au o legătură mai profundă cu țara și cu societatea canadiană.


Noi reguli simplificate pentru obținerea cetățeniei:


Durata necesară a prezenței fizice în Canada este redusă pînă la 1.095 zile (trei ani) din cinci ani și nu cum era mai devreme de la 1 460 de zile (4 ani) din șase ani.


O parte din timpul petrecut în Canada pînă la obținerea statutului de rezident permanent va fi luată în considerare, cît privește cerințele față de ședere, ceea ce le oferă avantaje lucrătorilor temporari și studenților. Fiecare zi, petrecută în Canada în calitate de rezident temporar sau persoană protejată (protected person), este considerată ca o jumătate de zi din perioada minima cerută de prezență fizică pînă la o perioadă maximă de agregare de 365 de zile.


Diapazonul de vîrstă a cerințelor pentru cunoașterea uneia dintre cele două limbi oficiale a fost redusă la 18-54 ani (comparativ cu cerința anterioară - 14-64 ani).


Dar, potrivit spuselor lui Griffith, taxele mari rămîn un obstacol pentru depunerea cererii de obținere a cetățeniei, în special, pentru acei candidați care au fost incluși în categoria de reîntregire a familiei sau în cea de refugiați.


Taxa pentru procesarea datelor a crescut pînă la 630 dolari SUA în anii 2014-2015, această sumă include taxa de 100 de dolari (Right of Citizenship). Totuși taxele sînt încă mult mai mici decît cele din SUA, Marea Britanie și Olanda, dar mai mari decît în Noua Zeelandă, Germania, Australia și Franța.


Plata pentru procesarea solicitării de obținere a cetățeniei are un impact puternic asupra candidaților, dovada fiind că după majorarea taxelor, numărul imigranților care solicită cetățenia a scăzut semnificativ.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load