Nou record stabilit de cosmonauţii ruşi

Nou record stabilit de cosmonauţii ruşi

Cosmonauţii Anton Shkaplerov şi Alexander Misurkin au doborît recordul rusesc pentru o ieşire pe orbită vineri,după ce au petrecut opt ore şi 13 minute reparînd o antenă aflată în exteriorul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS).


Această ieşire în spaţiu - cu şase minute mai lungă decît precedentul record rusesc şi a cincea în topul general al celor mai îndelungate misiuni realizate vreodată în afara ISS - avea o durată programată de şase ore şi jumătate, însă a durat mai mult decît anticipau specialiştii, întrucît cosmonauţii ruşi au întîmpinat anumite dificultăţi în momentul în care au trebuit să plaseze antena în poziţia corespunzătoare.


Ei aveau misiunea de a demonta un dispozitiv electronic amplasat pe acea antenă, aflată pe suprafaţa externă a modulului rusesc Zvezda din structura ISS, şi de a îl înlocui cu o versiune actualizată a acestuia, a precizat agenţia spaţială americană (NASA) într-un comunicat.


Acea antenă asigură comunicarea dintre controlorii de zbor din Rusia şi modulele spaţiale ruseşti care se conectează la ISS, se afirmă în acelaşi comunicat.


La începutul acestei săptămîni, astronautul american Mark Vande Hei şi japonezul Norishige Kanai urmau să efectueze o ieşire pe orbită pentru a repara Canadarm 2, un braţ robotizat al ISS care este utilizat în timpul manevrelor de conectare la ISS a vehiculelor spaţiale de tip cargo.


Acea ieşire pe orbită a fost amînată pînă la jumătatea lunii februarie din cauza unei probleme de software care este în curs de a fi remediată, a precizat NASA. Mark Vande Hei şi un alt astronaut american, Scott Tingle, au înlocuit un sistem de prindere aflat pe acel braţ robotizat săptămîna trecută, în cadrul primei ieşiri orbitale din acest an.


În total, 207 ieşiri pe orbită au fost realizate de astronauţii de pe ISS în perioada de peste un deceniu şi jumătate de cînd avanpostul spaţial a devenit operaţional. Astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională, aflată la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, realizează numeroase experimente şi cercetări ştiinţifice.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load