Noi detalii despre incendiul Notre-Dame. Ce au reușit pompierii să salveze

Noi detalii despre incendiul Notre-Dame. Ce au reușit pompierii să salveze

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acţionează.


Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strîngere de fonduri pentru asta a fost lansat.


Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul de la Catedrala Notre-Dame au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.


Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.


O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o cînd a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.


„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.


Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.


Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de cînd a izbucnit (declarat la ora locală 18.50).


Cauza incendiului nu este clară, dar autorităţile spun că poate fi legată de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici. 


Procurorii au început o investigaţie. Muncitorii au fost interogaţi de autorităţi.


Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenţiei pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.


Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul şi crucea lui sînt salvate. Nu este atît de rău pe cît mă temeam”.

Macron: Vom recontrui Catedrala Notre-Dame cu toţii


„Vom recontrui această catedrală cu toţii şi este, fără îndoială, o parte din destinul Franţei şi proiectul pe care toţi îl vom avea în anii următori”, a spus preşedintele Emmanuel Macron. „Asta aşteaptă francezii şi este ceea ce istoria noastră merită”, a adăugat el, vizibil emoţionat. 


Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie, scrie AFP.


Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strîngere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.


Mii de oameni s-au adunat, luni seară, în apropierea Notre-Dame şi au privit, inmărmuriţi, cum incendiul mistuia catedrala.


Mai mutle biserici din Franţa au bătut clopotele în semn de solidaritate.


„Notre-Dame arde. Franţa plînge, la fel întreaga lume. Este foarte emoţionant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.


Vaticanul a transmis că este „în stare de şoc şi întristat”.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load