Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Ni’ihau – insula hawaiiană deținută de o singură familie (VIDEO)

20 apr. 2020,, 22:00   Externe
3762 0

Insula Ni’ihau, din Arhipelagul Hawaii, este unul dintre cele mai greu accesibile locuri de pe Terra. Cunoscută sub numele de „Insula interzisă”, Ni’ihau este, de peste 150 de ani, proprietatea privată a unei familii care a interzis accesul vizitatorilor pentru a proteja stilul de viață al băștinașilor.

În decembrie 1941, aici a avut loc ceea ce astăzi este cunoscut drept „incidentul de pe Ni’ihau”: un avion de vînătoare japonez care a participat la Atacul de a Pearl Harbor s-a prăbușit, iar pilotul i-a terorizat pe localnici vreme de o săptămînă, pînă cînd au reușit să-l omoare, scrie incredibila.ro.

Chiar dacă este atît de aproape de civilizație, insula nu are drumuri sau apă curentă. Locuitorii Ni’ihau vorbesc încă dialectul tradițional hawaiian și sînt autosuficienți, trăind din vînat, pescuit și cultivarea legumelor.

Această insulă, neatinsă de restricțiile vremurilor moderne, este un punct de interes pentru orice călător curios, datorită aurei sale de mister.

Promisiunea făcută unui rege


În 1864, Elizabeth Sinclair-Robinson, născută în Scoția și proprietară a unei plantații în Noua Zeelandă, a achiziționat insula Ni’ihau de la regele Kamehameha al V-lea pentru 10.000 de dolari, echivalentul în aur.

La momentul achiziției, i-a promis regelui că va păstra „kahiki”, așa cum este denumită cultura localnicilor. Locuitorii celui mai mare sat de pe insulă, Pu’uwai, vorbeau un dialect hawaiian și practicau dansul hula.

Acest dans era folosit de indigeni pentru a se distra la ocazii speciale, dar și pentru a-și păstra și transmite istoria. Oi, mistreți și vaci sălbatice circulau peste tot în voie, iar indigenii trăiau liberi, fără a fi nevoiți să cumpere sau să ia în arendă pămînt.

La început, călătorii aveau voie să viziteze insula și să observe modul în care trăiau indigenii. Dar, aproape un secol mai tîrziu, în 1952, vizitele au fost interzise din cauza unui focar de poliomielită izbucnit în Insulele Hawaii, potrivit The Culture Trip.

Pentru a-i proteja pe băștinași, familia Robinson a decis revocarea drepturilor de vizită pentru oricine nu locuia pe insulă. Și, deși epidemia de poliomielită a trecut de mult, insula Ni’hau este încă inaccesibilă străinilor.

Doar cu invitație specială

Pe insulă pot ajunge doar cei care au o invitație specială din partea custozilor ei, membrii familiei Robinson. Astăzi, cei aproximativ 170 de băștinași reușesc să se susțină singuri aproape în totalitate.

Practică agricultura și vînează în continuare pentru hrană. Dar, dat fiind că trăiesc într-un climat arid, există anumite resurse pe care trebuie să le achiziționeze de pe insula vecină, Kauai.

Colierele confecționate de băștinași sînt considerate o raritate. Foto: Tor Johnson/Autoritatea pentru Turism din Hawaii

Pentru a cîștiga bani cu care să cumpere ce au nevoie, localnicii se folosesc de scoicile minuscule pe care le găsesc pe plajele insulei. Din ele confecționează coliere, pe care le vînd.

Proprietarii actuali ai insulei, frații Bruce și Keith Robinson, continuă să-i sprijine pe localnici, facilitînd comerțul cu produse artizanale.

Pentru că indigenii își păstrează și astăzi cultura ancestrală, interesul turiștilor este tot mai mare. Dar insula este în continuare inaccesibilă fără o invitație din partea familiei Robinson. Iar acest lucru se întîmplă foarte rar.

Cei care organizează tururi în zonă trebuie să păstreze o anumită distanță față de țărm și nu au dreptul de a acosta pe insulă.

Totuși, există unele excepții. Înțelegînd interesul foarte mare, familia Robinson permite unui număr foarte mic de turiști să viziteze insula. Familia facilitează excursii cu elicopterul, aterizînd pe plaja Nanina, departe de satul Pu’uwai.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?