TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Netanyahu nu va lăsa Iranul să producă arme nucleare

Netanyahu nu va lăsa Iranul să producă arme nucleare

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că Israelul nu va lăsa Iranul să se doteze cu armă nucleară, după ce Teheranul a anunţat suspendarea unora dintre angajamentele sale luate în virtutea acordului încheiat cu marile puteri în 2015, informează AFP, potrivit agerpres.

Israelul acuză permanent Iranul, inamicul său declarat, că încearcă să fabrice arme nucleare, fapt dezminţit de Teheran.

‘Nu vom lăsa Iranul să se doteze cu arma nucleară’, a reiterat Netanyahu în cursul unei ceremonii la Ierusalim, cu ocazia Zilei Memoriei în Israel, dedicată celor căzuţi în războaie şi victimelor atentatelor.


Prim-ministrul israelian este unul dintre cei mai virulenţi critici ai acordului încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran asupra activităţilor nucleare ale Republicii Islamice.

Distrugerea Israelului face parte din retorica istorică a regimului iranian, iar Israelul se consideră drept ţintă desemnată a unui Iran care în cele din urmă s-ar dota cu bomba atomică şi rachete balistice.

Teheranul asigură că activităţile sale nucleare sînt strict civile.

Consiliul suprem de securitate naţională (CSSN) iranian a anunţat miercuri că Iranul va înceta să-şi limiteze rezervele de apă grea şi de uraniu îmbogăţit, conform angajamentelor pe care şi le asumase în cadrul acordului încheiat la Viena în 2015. Acest pact a permis Teheranului ridicarea parţială a sancţiunilor internaţionale.

Netanyahu a încercat să obţină denunţarea acestui acord, iar preşedintele american Donald Trump a decis dezangajarea unilaterală a SUA în 2018.

Premierul israelian a lăsat constant să planeze ameninţarea unei operaţiuni militare. El a declarat în decembrie că Israelul este pregătit să atace Iranul pe teritoriul acestuia din urmă dacă ar fi în Joc ‘supravieţuirea’ statului israelian, notează AFP.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load