Negocierile pe marginea Brexit, în impas

Negocierile pe marginea Brexit, în impas

Avocatul general al executivului britanic, Geoffrey Cox, însărcinat cu consilierea juridică a acestui guvern, a anunţat miercuri că Londra le-a făcut noi propuneri liderilor europeni în timpul unor discuţii "energice" care au avut loc marţi la Bruxelles.


"Sîntem în centrul acestui subiect. Am făcut propuneri, foarte rezonabile şi vom discuta în detaliu", a declarat Geoffrey Cox pentru Sky News.


"Cele două părţi au luat poziţii solide, energice, sîntem acum confruntaţi cu discuţii veritabile", a adăugat el. La rîndul său, Comisia Europeană a afirmat miercuri că nu există o "soluţie identificată" în acest stadiu pentru a ieşi din impas.


Potrivit unor oficiali UE şi diplomaţi citaţi de Reuters, nu se anticipează un progres înainte de weekend.


"Este improbabil că va exista un acord înainte de weekend. Ne pregătim pentru un weekend de muncă", a declarat un oficial UE.


Diplomaţi au speculat că, dacă negociatorii UE şi britanici ajung la un acord în cursul weekendului, May ar putea veni la Bruxelles luni pentru a-l valida politic şi a-l duce înapoi la Londra cu doar o zi înainte de data limită stabilită pentru un ultim vot de susţinere a unei ieşiri ordonate din UE.


Această nouă sesiune de convorbiri, care îl implică şi pe ministrul britanic răspunzător de Brexit, Steve Barclay, cu negociatori europeni, se derulează înainte de o săptămînă crucială pentru Theresa May.


Prim-ministrul britanic încearcă să obţină noi garanţii privind acordul de retragere, în speranţa că el va fi adoptat pînă la 12 martie de parlamentul britanic, care l-a respins masiv în ianuarie.


"Backstop"-ul, sau plasa de siguranţă, se află în centrul acestor discuţii. Acest dispozitiv a fost imaginat pentru a evita reinstalarea unei frontiere între cele două Irlande, astfel încît să fie menţinute acordurile de pace din 1998 şi, în ceea ce-i priveşte pe europeni, integritatea pieţei unice.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load