COVID-19 în MOLDOVA

Navalnîi rămîne în comă indusă

Navalnîi rămîne în comă indusă

Starea de sănătate a principalului opozant rus Aleksei Navalnîi înregistrează „unele ameliorări”, a anunţat vineri spitalul din Berlin unde acesta este tratat de cînd a fost victima unei posibile otrăviri în Rusia, potrivit autorităţilor germane, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Au existat unele ameliorări ale simptomelor cauzate de ingestia” unei substanţe din grupul de inhibitori ai colinesterazei, la originea otrăvirii, a anunţat Spitalul Charité, într-un comunicat, precizînd că Navalnîi se află încă în comă indusă şi sub asistenţă respiratorie.

La rîndul său, purtătoarea de cuvînt a lui Navalnîi, Kira Iarmyche, a confirmat într-un mesaj pe Twitter că în prezent nu există „o ameninţare gravă pentru viaţa acestuia”. „Cu toate acestea, medicii sînt întotdeauna atenţi la orice prognostic”, a adăugat ea.


Spitalul a reiterat că nu este posibil în acest stadiu să se stabilească dacă rusul, în vîrstă de 44 de ani, ar putea rămîne cu sechele pe termen lung din cauza „acestei intoxicaţii grele”.

Luni, la două zile de ce a fost spitalizat de urgenţă în Germania, medicii de la Spitalul Charité au anunţat că au identificat urme de otrăvire cu o substanţă din grupul de inhibitori ai colinesterazei, din care fac parte arme chimice puternice numite „agenţi inervanţi”. Printre acestea: celebrul sarin, VX sau Noviciokul rus, utilizat pentru otrăvirea fostului spion Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia, în 2018, în Anglia.

Medicii ruşi care l-au tratat pe Aleksei Navalnîi în timpul spitalizării sale în Siberia au dat asigurări că nu au găsit în urma testelor o astfel de substanţă în organismul opozantului.

Principalul opozant al puterii preşedintelui Vladimir Putin, autorul unor publicaţii care denunţă corupţia elitelor ruse, care sînt distribuite la scară largă pe reţelele de socializare, Aleksei Navalnîi a fost transferat sîmbătă din Siberia la un spital din Berlin.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load