COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

NASA caută astronauți pentru misiunile pe Lună și Marte

NASA caută astronauți pentru misiunile pe Lună și Marte

Agenţia spaţială a Statelor Unite (NASA) a anunţat că a demarat procedurile de angajare a unor noi astronauţi, pentru a-şi mări astfel divizia sa de explorare spaţială.

Agenţia i-a îndemnat "pe toţi americanii eligibili, dacă îndeplinesc criteriile", să îşi trimită CV-urile între 2 martie şi 31 martie pentru a deveni parte din viitoarea promoţie de astronauţi din "Generaţia Artemis".

NASA, care are în prezent 48 de astronauţi activi, doreşte să îşi mărească divizia de explorare spaţială "cu echipaje capabile să ajungă în destinaţii multiple şi să propulseze explorarea spre înainte, ca parte a misiunilor Artemis, şi dincolo de ele", scrie Agerpres.

Misiunile Artemis au obiectivul de a îi duce din nou pe astronauţii americani pe Lună pînă în anul 2024 şi vizează apoi trimiterea unui echipaj pe planeta Marte.


Candidaţii trebuie să fie cetăţeni americani şi să deţină o diplomă de masterat în domenii precum ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a anunţat, în martie anul trecut, o accelerare a programului ce prevede revenirea astronauţilor americani pe Lună, devansînd termenul prevăzut iniţial, 2028, şi stabilind ca această misiune să aibă loc înainte de sfîrşitul anului 2024.

Vicepreşedintele Mike Pence a anunţat acest termen în cadrul unui discurs foarte sever la adresa agenţiei spaţiale americane, la "Rocket City", Huntsville, un oraş din statul Alabama în care sînt construite din anii 1960 rachetele spaţiale americane.

"Din ordinul preşedintelui, politica oficială a acestei administraţii şi a Statelor Unite ale Americii este de a-i face pe astronauţii americani să revină pe Lună în următorii cinci ani", a declarat Mike Pence, care prezidează Consiliul naţional pentru chestiuni spaţiale, o structură din cadrul Casei Albe revitalizată de Donald Trump după preluarea mandatului său prezidenţial.

"Prima femeie şi următorul om de pe Lună vor fi astronauţi americani, lansaţi în spaţiu cu rachete americane de pe sol american", a adăugat Mike Pence, confirmînd afirmaţiile făcute recent de administratorul NASA: o femeie ar trebui să devină următoarea persoană care va păşi pe suprafaţa lunară, ce nu a mai fost atinsă de niciun om după încheierea misiunilor din programul Apollo în 1972.

Donald Trump a întreprins demersuri pentru a scoate NASA din "toropeala" care a cuprins-o după scoaterea din funcţiune a navetelor spaţiale americane în 2011 şi a fixat ca obiectiv oficial anul 2017 pentru o întoarcere a astronauţilor americani pe Lună, o primă etapă înainte de explorarea cu echipaje umane a planetei Marte.

NASA a alcătuit în cele din urmă un calendar progresiv ce constă în trimiterea unor roboţi şi instrumente ştiinţifice pe Lună, înainte de o asolizare umană pe satelitul natural al Terrei în 2028.

"Nu este suficient. Merităm mai mult decît atît. Am avut nevoie de opt ani pentru a ajunge pe Lună prima dată, în urmă cu 50 de ani, în contextul în care nu mai făcusem niciodată acest lucru. Nu ar trebui să avem nevoie de încă 11 ani pentru a ne întoarce acolo", a declarat Mike Pence, în martie 2019.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load