COVID-19 în MOLDOVA

Muzica electronică ar putea proteja împotriva muşcăturilor de țînțari

Muzica electronică ar putea proteja împotriva muşcăturilor de țînțari

Conform unui studiu ştiinţific publicat recent, un mod de a evita muşcăturile de ţînţari este de a asculta muzică electronică - în special dubstep, precum cea a artistului american Skrillex.

Sunetul este crucial pentru reproducerea, supravieţuirea şi menţinerea populaţiei a multor animale, spune o echipă de cercetători internaţionali specializaţi în ţînţari şi bolile pe care le poartă.

Cercetătorii au supus adulţii din specia „Aedes aegypti”, cunoscuţi sub numele de ţînţar de febră galbenă, muzicii electronice pentru a vedea dacă ar putea funcţiona ca un repelent.


„Scary Monsters and Nice Sprites”, o piesă semnată de Skrillex, care apare pe albumul său cu acelaşi nume, cîştigator la premiile Grammy, a fost aleasă datorită combinaţiei de frecvenţe foarte mari şi foarte scăzute.

„La insecte, vibraţiile de joasă frecvenţă facilitează interacţiunile sexuale, în timp ce zgomotul perturbează percepţia semnalelor de la speciile conspirative şi gazde", declară cercetătorii.

Oamenii de ştiinţă au declarat că „apariţia activităţii de hrănire cu sînge a fost mai mică în timp ce muzica era redată”.

De asemenea, ţînţarii expuşi cîntecului au participat „în activităţi sexuale mult mai rar” decît ţînţarii care nu au ascultat muzică.

Observarea că astfel de muzică poate întîrzia atacul gazdelor, reduce hrana cu sînge şi întrerupe împerecherea, oferă noi modalităţi de dezvoltare a măsurilor de protecţie personală bazate pe muzică şi de control al bolilor cauzate de Aedes.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load