COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mutații îngrijorătoare ale Covid-19, constatate în nord-estul Chinei

Mutații îngrijorătoare ale Covid-19, constatate în nord-estul Chinei

China se confruntă cu un nou cluster de infecții cu coronavirusul SARS-CoV-2, în nord-estul țării și generat de călătorii în Rusia.

Medicii chinezi care tratează pacienții din această regiune vorbesc despre un comportament diferit al virusului la pacienții din această zonă față de ceea ce s-a putut observa în Wuhan, orașul în care a izbucnit epidemia, informează 360medical.ro.

Astfel, pacienții din provinciile nord-estice Jilin și Heilongjiang ale Chinei manifestă simptome după o perioadă mai lungă de la infectare, sugerînd o perioadă mai mare de incubație, iar recuperarea durează mai mult, a precizat Qiu Haibo, unul dintre cei mai cunoscuți medici ATI din China, citat de agenția Bloomberg.

El a prezentat marți informații despre noile cazuri din nord-estul Chinei la o televiziune de stat din țara sa.


Specialistul a menționat că perioada de incubație a depășit 2 săptămîni la unii pacienți, o diferență notabilă față de situația din Wuhan, unde incubația nu depășea 14 zile. Acest aspect creează dificultăți autorităților de a identifica și izola persoanele infectate înainte ca acestea să infecteze alți oameni.

“Perioada mai lungă în care pacienții infectați nu prezintă simptome a creat clustere de infecții familiale”, a explicat Qiu, care a tratat pacienți cu Covid-19 atît în Wuhan, de la începutul epidemiei, cît și în nord-estul Chinei, unde lucrează în prezent.

O altă diferență importantă prezentată de expertul chinez: pacienții din nord-estul Chinei pas să sufere leziuni doar la nivelul plămînilor, spre deosebire de pacienții critici din Wuhan, la care s-au observat leziuni multiorgan.

Potrivit autorităților chineze, noul cluster de infecții este legat de călătorii în Rusia, țară care a devenit în ultimele săptămîni unul dintre cele mai mari focare ale pandemiei din lume – ajungînd la peste 300.000 de cazuri confirmate și aproape 3.000 de morți din cauza Covid-19 (date considerate cu mult sub cele reale de către experți independenți).

În ultimele 2 săptămîni au fost raportate 46 de cazuri de infecție în 3 orașe din nord-estul Chinei – Shulan, Jilin și Shengyang, toate situate în cele două provincii menționate anterior.

Din cauza noilor cazuri, autorităților au impus noi restricții într-o regiune cu 100 milioane de locuitori.

Specialiștii nu știu încă dacă virusul a suferit schimbări sau dacă este vorba despre caracteristici observate mai bine acum pentru că medicii chinezi au deja experiența tratării pacienților din Wuhan.

Atunci cînd epidemia a izbucnit în Wuhan, spitalele din regiune au fost depășite rapid și au ales să trateze doar cazurile critice. În schimb, în nord-estul Chinei există un număr redus de pacienți, iar toți priesc tratament, indiferent de severitatea bolii.

În rîndul cercetătorilor din întreaga lume există, de altfel, diferențe de opinii privind evoluția virusului. Unii se tem că virusul poate suferi mutații care să îl facă mai contagios, în timp ce alții consideră că astfel de estimări sînt exagerate.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...

Sondaj Toate

load