COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Mumia unui cîine din Epoca de Gheață conține rămășițele unuia dintre ultimii rinoceri lînoși

Mumia unui cîine din Epoca de Gheață conține rămășițele unuia dintre ultimii rinoceri lînoși

Cercetătorii au descoperit în stomacul cîinelui o bucată de piele aparținînd unui rinocer lînos.

Autopsia unui pui cîine mumificat din Epoca de Gheață a dus la o descoperire interesantă, mai exact, oamenii de știință explică faptul că au descoperit o bucată de piele aparținînd unui rinocer lînos în stomacul patrupedului. Inițial cercetătorii au presupus că acea bucată de piele aparținea unui leu de peșteră, Panthera spelaea, dar analizele au relevat faptul că aparținea unui rinocer lînos din specia Coelodonta antiquitatis, notează Live Science.

Oamenii de știință explică faptul că rinocerii lînoși au dispărut în urmă cu aproximativ 14.000 de ani, ceea ce coincide cu perioada în care cîinele ar fi trebuit. Pornind de la aceste informații, cercetătorii speculează faptul că este posibil ca cîinele să fi mîncat o bucată din carnea unuia dintre ultimele exemplare de ale acestei specii de rinoceri.


Cățelușul mumificat a fost descoperit în Tumat, o localitate rurală din nord-estul Siberiei, în anul 2011. O analiză a arătat că cățelul avea între 3 și 9 luni cînd a murit, dar nu este clar dacă cățelul era un cîine sau un lup. „Cred că se încadrează în acest punct critic pentru domesticirea cîinelui/lupului”, explică Edana Lord, doctorandă a Centrului pentru Paleogenetică din Suedia. Aceasta mai adaugă că o echipă de cercetători vrea să afle dacă cîinele acesta a fost domesticit sau nu.

Datarea cu carbon-14 a relevat că cățelușul din Tumat a trăit în urmă cu aproximativ 14.000 de ani. Cercetătorii au datat, de asemenea, și bucata de rinocer, pentru a exclude posibilitatea ca rinocerul să nu fi murit mai devreme și să fie păstrat în permafrostul siberian, doar pentru a fi descoperit de cățeluș la o dată ulterioară.

Prădătorii, cel mai probabil, nu au provocat extincția rinocerului lînos, conform noilor cercetări. În schimb, de vină a fost climatul care se încălzea rapid la sfîrșitul ultimei epoci de gheață. Cînd echipa a secvențiat un genom nucleic de rinocer lînos și 14 genome mitocondriale , vorbim aici de ADN-ul a trecut pe linia maternă, inclusiv specimenul găsit în burtica puiului, a descoperit că populația de rinocerilor era stabilă și diversă. Această diversitate genetică indică faptul că nu a existat consangvinizare, o problemă care a afectat mamuții lînoși de pe insula Wrangel, aflată pe coasta de nord a Rusiei.

Studiul Pre-extinction Demographic Stability and Genomic Signatures of Adaptation in the Woolly Rhinoceros a fost publicat în Current Biology.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load