TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Motivul pentru care sud-coreenii au două vîrste

Motivul pentru care sud-coreenii au două vîrste

Sud-coreenii au un sistem unic în lume şi extrem de complicat de a-şi calcula vîrsta, folosit în paralel cu cel occidental. E o ciudăţenie care face ca oamenii să aibă două vîrste.

În plus, pot apărea situaţii absurde, în care un bebeluş de cîteva ore să aibă, teoretic, doi ani. Pentru a simplifica lucrurile, un deputat propune renunţarea la această tradiţie veche de secole şi exprimarea vîrstei ca în restul lumii.

În Coreea de Sud, oamenii consideră că au mai îmbătrînit un an nu de ziua lor, ci de Anul Nou. Pentru cei mai în vîrstă, asta înseamnă Anul Nou Chinezesc, în timp ce generaţiile mai tinere consideră că au mai împlinit un an pe 1 ianuarie. Dar ciudăţeniile nu se opresc aici: sud-coreenii încep numărătoarea nu de la zero, ci de la un an. Toate acestea fac ca un copil născut pe 31 decembrie 2018 să aibă nu trei luni şi jumătate, ci doi ani.


Hwang Ju-hong, deputat: “Avem cel puţin patru feluri de a calcula vîrsta. Coreea de Sud e singura ţară din lume cu un asemenea sistem. Nici măcar Coreea de Nord nu are un asemenea sistem. China şi Japonia şi-au unificat sistemul de calculare cu mult timp în urmă. Ar fi trebuit să o facem şi noi.”

Originile acestei sranietăți, vechi de secole, nu sînt clare. Unele teorii spun că sud-coreenii consideră că bebeluşul are deja un an la naştere pentru că a stat aproape un an în pîntecele mamei. Cît schimbarea vîrstei de Anul Nou, aceasta are probabil legătură cu zodiacul chinezesc, în care nu contează data naşterii, ci anul. Totul pare a fi doar o problemă de cifre, dar într-o ţară obsedată de performanţă, vîrsta poate fi un handicap sau un avantaj.

Urmărește-ne pe Facebook, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load