Motivul pentru care Phenianul a anulat întîlnirea cu Mike Pence

Motivul pentru care Phenianul a anulat întîlnirea cu Mike Pence

Vicepreşedintele american Mike Pence era pregătit să întîlnească o delegaţie de reprezentanţi nord-coreeni de rang înalt în marja Jocurilor Olimpice de Iarnă, însă această ”scurtă reuniune” a fost anulată ”în ultimul moment” de către Phenian, în urma unor declaraţii dure ale lui Pence, afirmă Washingtonul, scrie AFP.


În cursul vizitei lui Pence la Pyeongchang, în Coreea de Sud, la ceremonia de deschidere a JO, ”s-a prezentat posibilitatea unei scurte întîlniri cu liderii delegaţiei nord-coreene”, a declarat marţi o purtătoare de cuvînt a Departamentului de Stat, Heather Nauert.


”Vicepreşedintele era pregătit să profite de această oportunitate pentru ca să sublinieze necesitatea ca Nordul să-şi abandoneze programele ilicite de rachete balistice şi nucleare”, afirmă ea într-un comunicat.


Însă, ”în ultimul moment, responsabilii RPDC (Republica Populară Democratică Coreea) au decis să nu procedeze la această întîlnire”.


”Regretăm că ei nu au profitat de această ocazie. Nu ne vom cere scuze pentru valorile americane, pentru că am atras atenţia asupra atingerilor aduse drepturilor omului sau pentru că purtăm doliul morţii nedrepte a unui american”, a adăugat ea, referindu-se la Otto Warmbier.


Mintaro Oba, un fost diplomat de la Departamentul de Stat, specialist în afaceri coreene, afirmă într-un mesaj postat pe Twitter că ”este întru totul posibil ca Coreea de Nord să fi programat reuniunea secretă cu vicepreşedintele Pence cu intenţia de a o anula”, pentru a putea aribui după aceea responsabilitatea anulării Statelor Unite.


Un purtător de cuvînt al vicepreşedintelui, Nick Ayers, a evocat, de asemenea, într-un comunicat, această întîlnire eşuată.


Purtătorul de cuvînt a subliniat că administraţia Trump a spus mereu că ”se va opune dorinţei lui Kim (Jong-un) de a le exonera regimul criminal cu şedinţe foto frumoase la JO. Poate că de aceea au dat înapoi sau poate că nu au fost niciodată sinceri cu privire la o reuniune”.


În opinia sa, ”preşedintele (Trump) a decis că, dacă ei vor să vorbească, noi ne vom transmite mesajul fără compromis. Dacă ei cer o reuniune, ne vom întîlni”.


După luni de tăcere cu privire la participarea Coreei de Nord la eveniment, JO de Iarnă de la Pyeongchang au făcut posibilă o apropiere spectaculoasă între Seul şi Phenian.


Nordul a lansat o ofensivă de şarm, trimiţînd în Sud atleţi, majorete şi o delegaţie la nivel înalt.


Preşedintele sud-coreean l-a primit la o masă pe Kim Yong-nam, şeful statului nord-coreean, o fucţie foarte simbolică, demnitarul de cel mai înalt rang care s-a dus vreodată în Coreea de Sud.


Iar numărul unu nord-coreean Kim Jong-un l-a invitat pe preşedintele Moon Jae-un la Phenian.


La ceremonia de deschidere a JO, Moon a dat mîna cu Kim Yo-jong - sora lui Kim Jong-un şi primul membru al dinastiei staliniste din Nord care a pus piciorul pe teritoriul rival de la sfîrşitul Războiului Coreei (1950-1953) - şi cu Kim Yong-nam, i-a salutat pe atleţii din Nord şi din Sud care au intrat împreună în arenă, sub drapelul unificării, care înfăţişează o peninsulă fără frontiere.


Aşezat la aceeaşi tribună, Pence nu a avut nicio interacţiune cu delegaţia nord-coreeană.


Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Sondaj Toate

load